Iha kivan mittanen oot

Oulussa ja Helsingissä paljastuneet, nuoriin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat kertakaikkisen vastenmielisiä. Se, että epäillyt tekijät ovat ulkomaalaistaustaisia, vaikeuttaa tapausten asiallista käsittelyä.

Onko sul poikakaverii? Onko ollu viel? Haaveiletko? Millanen ois kiva? Mitä se tekis sulle tai mitä sää haluisit tehä sille? Ootko kui pitkä? Millane muuten?

Pelaan joskus joutoaikoina puhelimella harmittomana pitämääni sanapeliä. Pelissä yritetään loihtia mahdollisimman pitkiä sanoja, ja siinä on myös viestittelymahdollisuus. Harvoin tätä mahdollisuutta käytetään, mutta taannoin kilpakumppani osoitti enemmän mielenkiintoa viestittelyyn kuin sanojen keksimiseen. Nimimerkissäni kun on luku 16, vaikka se ei tokikaan tarkoita ikävuosia, ja todellisuuden paljastavan omakuvan sijasta profiilissani on kuva maalauksesta.

Pienen peruslätinän jälkeen tämä nimimerkin suojista lähestynyt miesoletettu pääsi asiaan. Kysymykset olivat suoria, eikä viestittelyn tarkoitus jäänyt epäselväksi. Yritin jatkaa teinitason kutkuttavaa keskustelua mahdollisimman pitkään – kotisohvalla olin räjähtää raivoon. Laitoin kuvakaappaukset tutulle poliisille.

Sosiaalinen media on saalistajien paratiisi. Sama kuin katselisi kuvallista katalogia, josta valikoi mieleisensä. Tarjonta on runsas ja lähestyminen helppoa. Ja vaikka yksi torppaa lähentely-yritykset, uusia mahdollisuuksia riittää.

Oulussa ja Helsingissä paljastuneet, nuoriin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat kertakaikkisen vastenmielisiä. Se, että epäillyt tekijät ovat ulkomaalaistaustaisia, vaikeuttaa tapausten asiallista käsittelyä. Sen selvittämistä, miksi näin on käynyt, ja miten nuoriin(kin) kohdistuvaa seksuaalirikollisuutta voitaisiin ehkäistä. Nyt ei välttämättä päästä pintaa syvemmälle, kun juututaan kansallisuuteen.

Vaikka Suomen ympärille rakennettaisiin muuri, seksuaalirikollisuus ei sillä poistuisi. Hyväksikäyttäjiä on ollut aina, ihan omastakin takaa. Oulun ja Helsingin tapahtumia se ei silti tee tippaakaan ymmärrettävämmäksi. Jokainen tapaus on tragedia, ja jokainen tapaus on liikaa. Perimmäisiin syihin, syiden ytimiin pääseminen voisi kuitenkin auttaa pidemmälle kuin pelkkä nyt kiinni saatujen ulkomaalaisten karkottaminen. Juurisyiden kaivaminen ei toki toimisi yhtä pontevana vaaliaseena kuin pelkkä maahanmuuttokeskustelu – siihenhän Oulu ja Helsinki tulivat kuin tilauksesta. Sekin on kuvottavaa.

Jaa artikkeli: