Hyvällä asialla

Hyväntekeväisyydellä on pitkä historia. Pitkä historia on myös hyväntekeväisyyteen liittyvillä väärinkäytöksillä.

Elämä on oikeasti epäreilua. Joillakin on päänvaivaa siitä, että heille on suotu taloudellista hyvää liiankin kanssa. Toisilla ei ole edes perustarpeita. Taloudellinen hyvä takaa monesti suotuisan elinympäristön. Kaikkein köyhimmät taas eivät tahdo päästä kurjuutta – nälkää, sotaa, vainoa – pakoon, vaikka haluaisivat. Tai jos pääsevätkin, uusi alku ei välttämättä ole aina auvoinen.

Hyväntekeväisyydellä on pitkä historia. On haluttu pitää huolta niistä, joiden asema on syystä tai toisesta ollut heikko. Apua ovat antaneet yksityiset ihmiset ja sittemmin myös erilaiset järjestöt. Pitkä historia on myös hyväntekeväisyyteen liittyvillä väärinkäytöksillä. Aina on löytynyt niitä, jotka käyttävät hyväkseen hätää kärsiviä, ja niitä, jotka etsivät toisten auttamiseen liittyviä hyötymisen paikkoja.

Britanniasta maailmanlaajuiseksi levinnyt hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam joutui hiljattain keskelle seksiskandaalia. Haitin maanjäristyksen avustustyöhön lähteneitä Oxfamin työntekijöitä syytetään seksin ostamisesta alaikäisiltä. Tämän jälkimainingeissa väärinkäytöksiä paljastui useilta muiltakin hyväntekeväisyysjärjestöiltä, Punainen Risti mukaan lukien.

Tuorein tapaus on kotimainen. Brother Christmas -nimellä hyväntekeväisyyttä harjoittanut suomalaismies on joutunut tukalaan tilanteeseen, kun joulumielen jakajasta on pulpahdellut palstoille myös epämukavia asioita. Tässä vaiheessa emme tiedä, miten tarina päättyy.

Some-aikana auttaminen on aiempaa helpompaa, kun tieto avuntarpeesta leviää hetkessä. Lyhyessä ajassa rahaa saattaa kertyä isojakin summia. Tässä on riskinsä, mutta kun hommat hoidetaan kunnialla, avuliaissa ihmisissä on valtava voima.

Jyväskyläläisen Hanna Pahlstenin ystävien käynnistämä keräys syöpäsairaan ystävänsä muistometsän hankkimiseksi on ollut huikea menestys. Somesta lähtenyt kampanja on saanut palstatilaa myös perinteisissä medioissa, ja sen myötä muistometsän keräystilille on karttunut jo sievoinen summa. Hannan – ja ystävyyden voiman – tarina on koskettanut. Hannan muistometsä -hankkeessa ollaan hyvällä asialla. Oikeasti. Ja kyllä. Elämä todella on epäreilua.

Jaa artikkeli: