Hullu, juoppo, runoilija ja profeetta – Juice

Juicen lauluteksteissä kuuluu usein se toinen J-mies. Jeesus on rakkauden ammattilainen, hän on systeemiä vastustava kapinallinen. Jos ja kun Juice rienasi, riena kohdistui ihmisten tekemiin jumalankuviin.

Juicen mukaan hyvä sanoitus käsittelee neljää teemaa: ihmistä, ihmistä ja toista ihmistä, ihmistä ja yhteiskuntaa ja lopulta ihmistä ja uskontoa. Juice levytti yli kolmesataa itse tekemäänsä laulutekstiä, joista parikymmentä on tuttua suurelle yleisölle.

– Juicen syvällisempi ajattelutapa löytyy tuntemattomammista kappaleista, arvioi Lasse Halme.

Seurakuntien lapsityön keskuksen pääsihteeri Lasse Halme perehtyi Juicen sanoituksiin jo silloin, kun Juice oli nuorisokulttuurin ajankohtaisnimi, reilut kaksikymmentä vuotta sitten. Tuolloin nuorisotyössä toiminut mies halusi selvittää,  mistä rock-kulttuurissa on kyse. Nyt hän on tehnyt Juiden teksteistä kirjan Ollaan ihmisiksi.

Monissa teksteissään Juice ottaa elitististäkin etäisyyttä suuriin massoihin, kritisoi byrokratiaa ja kaikkia järjestelmiä.

– Juice kirjoitti, että ei ole yhteisiä asioita, on vain yksityisiä asioita. Yhteiskunnan pyrkimys hoitaa yhteisiä asioita oli jo lähtökohtaisesti väärä, Halme toteaa.

Sama individualismi läpäisee myös Juicen ajatukset uskosta ja uskonnoista.

– Teksteissä kuuluu hengen rajattoman vapauden korostus. Juicen ajattelussa jumalallinen voima on läsnä kaikkialla, eikä sitä voi määritellä, rajata eikä kontrolloida.

– Jos henki on vahva, vähäkin työ riittää maailman luomiseen, Halme siteeraa laulutekstiä.

Juicen lähtökohta oli se, miten hän itse näki ja koki asiat ja ilmiöt.

– Tekstit syntyivät ehkä liiankin itsekeskeisesti oman kokemuksen ympärillä pyörimisestä, Halme sanoo.

Juicen ajattelussa usko on hyvää ja arvostettavaa, uskonto jo vähän kyseenalaista, mutta kirkko on valtajärjestelmä, joka on tärkeä kirkolle itselleen.

Henki voittaa aineen –ajattelu näkyi myös siinä, että maestro suhtautui välinpitämättömästi käytännön asioiden järjestelyyn.

Jeesuksesta Juice kirjoittaa usein, milloin paljaammin, milloin kätketymmin. Ja aina myönteiseen sävyyn, samoin kuin Martti Lutherista, josta kertoo Jenkka uskonpuhdistamisesta. Molemmat taistelevat suurta systeemiä vastaan.

– Juicelle he ovat kuin rockin kapinalliset, tai Tuntemattoman sotilaan Antti Rokka. Mitä hallinnut ei Rooman sotilas, sitä ristillä toteutti Messias, Juice kirjoitti.

Joskus alkaa vaikuttaa siltä, että Jeesus ja Juice menevät lauluteksteissä lomittain ja sisäkkäin. Rakkauden ammattilainen – oliko se nyt Jeesus vaiko se vapaa taiteilija, joka toteuttaa sisäistä näkyään?

– Juicen ystävät kertovat joskus havainneensa messiaskompleksin oireita. Pyhimyskehä alkoi kiristää.  Ehkä niin käy, jos joku oikeasti haluaa synnyttää tuoretta ja uutta, omasta sydämestä nousevaa.

Jaa artikkeli: