Älkää pelätkö!

On aihetta suureen varovaisuuteen, mutta ei toivottomaan pelkoon.

Jouluevankeliumissa paimenet vartioivat Betlehemin yössä laumaansa. Pimeyden ja pelkojensa keskellä he saavat enkelin sanoina lohdutuksen: ”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja”. Paimenet rohkaistuvat kokemastaan ja lähtevät liikkeelle, ensin Marian ja Joosefin sekä seimessä makaavan lapsen luokse ja sen jälkeen jakamaan iloa kokemastaan myös lähimmäisilleen.

Betlehemin yö muistuttaa jokaisen ihmisen osasta, turvattomuuden tunteesta ja toisinaan lamaannuttavasta pelosta. Toisaalta Betlehemistä kiirii myös sanoma mahdollisuudesta kokea vapautta ja toivoa elämän epävarmuuksien keskellä. Tätä elämäämme huolineen ja murheineen valaisee taivaallinen kirkkaus. Betlehemin tapahtumat ovat meille merkkinä Jumalan rakkaudesta, joka vapauttaa ja luo iloa. Joulun sanoma saa meidät myös liikkeelle lähimmäistemme luokse jakamaan omastamme.

Koronapandemian aiheuttama turvattomuus on tullut meille tutuksi menneen vuoden aikana. Pelkoakin ovat viime kuukaudet sisältäneet. Myös koronan taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset ovat merkittäviä. Huolta toimeentulosta on kannettu monissa kodeissa. Tapaamiset läheisten ja ylipäätään toisten ihmisten kanssa ovat vähentyneet merkittävästi. Yksinäisyys on lisääntynyt.

Seurakunnat ovat joutuneet muun yhteiskunnan tavoin sulkemaan toimintojaan historiallisella tavalla. On surullista, kun emme voi tavanomaiseen tapaan kokoontua kirkkoihin laulamaan joululauluja ja kuulemaan joulun ilosanomaa.

On aihetta suureen varovaisuuteen, mutta ei toivottomaan pelkoon. Selviämme tästäkin vaikeasta ajasta yhdessä. Joulukeräykset ja muu arjen apu tuovat joulumieltä niin lahjan saajille kuin lahjoittajille. Pienimuotoisetkin läheisten tapaamiset tuovat suunnatonta iloa. Joulun sanomaa ja säveliä on runsaasti seurattavissa niin netin, television, radion kuin lehtien välityksellä.

Tämä on merkillinen joulu ulkoisilta puiteiltaan, mutta tänä vuonnakaan joulun ikiaikainen sanoma ei ole muuttunut. Nytkin saamme kuulla jouluevankeliumin lohdutuksen: ”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja”.

Toivotan kaikille rauhaisaa ja siunattua joulun aikaa.

Jaa artikkeli: