Yhteiskunta kiinnostaa ekologista järjestöaktiivia

Hanna Ylikangas nojaa metsässä puun runkoon.

– Järjestötyössä voin vaikuttaa yhdessä muiden kanssa itselleni tärkeisiin asioihin. Saan tutustua erilaisiin ihmisiin, ajattelutapoihin, ympäristöihin sekä kulttuureihin, Hanna Ylikangas sanoo.

NUORENA vitsa väännettävä, tuon viisauden on Iitissä kasvanut Hanna Ylikangas sisäistänyt sangen hyvin. Aktiivisen yliopisto-opiskelun rinnalla hän on näet ehtinyt vaikuttaa jo monessa kansainvälisessä toiminnassa mukana olevassa järjestössä.

Kristityn tehtävä on puolustaa luomakuntaa

– Järjestötyössä voin vaikuttaa yhdessä muiden kanssa itselleni tärkeisiin asioihin. Saan tutustua erilaisiin ihmisiin, ajattelutapoihin, ympäristöihin sekä kulttuureihin.

Ylikangas muutti Helsinkiin vuonna 2014 ja liittyi Kirkon Ulkomaan avun piirissä toimivaan Changemaker-nuorisoverkostoon. 13–35-vuotiaille suunnattu kansainvälinen verkosto vaikuttaa erityisesti kehitysmaiden rakenteiden korjaamisen puolesta.
– Kristityn tehtävä on puolustaa luomakuntaa, ja kirkollisen toimijan tulee tuntea vastuunsa, kun on kyse köyhien maiden elinoloista.

Ympäristönäkökulma on vahvasti esillä Changemakerissa ja toiminnan ytimessä olevat kampanjat ovat keskittyneet viime vuosina esimerkiksi kehitysyhteistyöhön, yritysvastuuseen, ruokaturvaan ja liikakalastuksen ehkäisyyn.

Hallitustyö tuttua

HALLITUSTYÖ on Ylikankaalle tuttua, sen hän aloitti jo Changemakerissa, ja jatkoa seurasi Nuorten Naisten Kristillisessä Yhdistyksessä (NNKY). Kerhonhoitajana alkanut jäsenyys Helsingin paikallisyhdistyksessä jatkui sen hallitusjäsenyydellä. Nyt Ylikangas toimii myös Suomen NNKY-liiton hallituksessa.

NNKY on kansainvälinen ekumeeninen liike, joka toimii yli 100 maassa. Samaan aikaan NNKY on vahvasti paikallinen toimija, joka tukee tyttöjä ja naisia eri elämänvaiheissa lähellä heitä.

Tästä syksystä alkaen Ylikangas kuuluu myös Kirkon Ulkomaanavun hallitukseen, jonka toimintajakso ulottuu vuoteen 2023.
– Uskon saavani paljon uutta tietoa ja kokemusta auttamis- ja kehitystyöstä, sillä hallituksessa toimii usean eri alan osaajia ja asiantuntijoita.

Päällimmäisenä opinnot ja järjestötyö

KESKITTYMINEN itselle tärkeisiin asioihin antaa Ylikankaalle energiaa kaikkeen siihen, missä hän haluaa olla mukana.
– Nyt päällimmäisenä ovat teologiaopinnot ja järjestötyö, josta saan paljon itselleni. Mieleinen työpaikka, väitöskirja ja oma perhe ovat tulevaisuuden unelmia.

Teologian yleisellä linjalla Helsingin yliopistossa opiskelevalla Ylikankaalla ovat pääaineina systemaattinen teologia ja ekumeniikka. Teologian maisteriksi hän valmistuu tämän vuoden aikana. Vuonna 2017 hän aloitti opinnot Svenska social- och kommunalhögskolanissa, missä ovat menossa valtiotieteiden perusopinnot.
– Niin teologia kuin valtiotieteet ovat minulle luontainen valinta, sillä tunnen monipuolista kiinnostusta yhteiskuntaa, ihmisiä ja uskontoa kohtaan.

Ilmastonmuutos huolena

Eikä tässä vielä kaikki, sillä tänä syksynä Ylikangas on aloittanut teologian jatko-opintojen ”esikoulussa”. Siellä hän osallistuu tohtoriopiskelijoiden tapaamisiin ja tekee pohjatyötä tulevan väitöskirjan aihetta silmällä pitäen, vaikkei hän vielä olekaan virallisesti jatko-opiskelija. Alkuperäiskansojen ja Lähi-idän alueen kontekstuaalinen teologia kiinnostavat häntä erityisesti.

Näin valottaa tulevaa Hanna Ylikangas, ja on huolestunut ilmastonmuutoksen etenemisestä, jonka pysäyttämiseksi emme tee tarpeeksi. Kierrättäminen, ruokavalio, liikkuminen ja harkittu ostaminen ovat hänen omia valintojaan; suomalaista luontoa unohtamatta. – On kiva tulla luonnon keskelle jo lapsuudesta tutulle mökille Mikkeliin.

Jaa artikkeli: