– Järjestötyössä voin vaikuttaa yhdessä muiden kanssa itselleni tärkeisiin asioihin. Saan tutustua erilaisiin ihmisiin, ajattelutapoihin, ympäristöihin sekä kulttuureihin, Hanna Ylikangas sanoo.
NUORENA vitsa väännettävä, tuon viisauden on Iitissä kasvanut Hanna Ylikangas sisäistänyt sangen hyvin. Aktiivisen yliopisto-opiskelun rinnalla hän on näet ehtinyt vaikuttaa jo monessa kansainvälisessä toiminnassa mukana olevassa järjestössä.
Kristityn tehtävä on puolustaa luomakuntaa
– Järjestötyössä voin vaikuttaa yhdessä muiden kanssa itselleni tärkeisiin asioihin. Saan tutustua erilaisiin ihmisiin, ajattelutapoihin, ympäristöihin sekä kulttuureihin.
Ylikangas
muutti Helsinkiin vuonna 2014 ja liittyi Kirkon Ulkomaan avun piirissä toimivaan
Changemaker-nuorisoverkostoon. 13–35-vuotiaille suunnattu kansainvälinen
verkosto vaikuttaa erityisesti kehitysmaiden rakenteiden korjaamisen puolesta.
– Kristityn tehtävä on puolustaa
luomakuntaa, ja kirkollisen toimijan tulee tuntea vastuunsa, kun on kyse
köyhien maiden elinoloista.
Ympäristönäkökulma on vahvasti esillä Changemakerissa ja toiminnan ytimessä olevat kampanjat ovat keskittyneet viime vuosina esimerkiksi kehitysyhteistyöhön, yritysvastuuseen, ruokaturvaan ja liikakalastuksen ehkäisyyn.
Hallitustyö tuttua
HALLITUSTYÖ on Ylikankaalle tuttua, sen hän aloitti jo Changemakerissa, ja jatkoa seurasi Nuorten Naisten Kristillisessä Yhdistyksessä (NNKY). Kerhonhoitajana alkanut jäsenyys Helsingin paikallisyhdistyksessä jatkui sen hallitusjäsenyydellä. Nyt Ylikangas toimii myös Suomen NNKY-liiton hallituksessa.
NNKY on kansainvälinen ekumeeninen liike, joka toimii yli 100 maassa. Samaan aikaan NNKY on vahvasti paikallinen toimija, joka tukee tyttöjä ja naisia eri elämänvaiheissa lähellä heitä.
Tästä
syksystä alkaen Ylikangas kuuluu myös Kirkon Ulkomaanavun hallitukseen, jonka
toimintajakso ulottuu vuoteen 2023.
– Uskon saavani paljon uutta tietoa ja
kokemusta auttamis- ja kehitystyöstä, sillä hallituksessa toimii usean eri alan
osaajia ja asiantuntijoita.
Päällimmäisenä opinnot ja järjestötyö
KESKITTYMINEN itselle tärkeisiin asioihin antaa Ylikankaalle energiaa kaikkeen siihen, missä hän haluaa olla mukana.
– Nyt päällimmäisenä ovat teologiaopinnot ja järjestötyö, josta saan paljon itselleni. Mieleinen työpaikka, väitöskirja ja oma perhe ovat tulevaisuuden unelmia.
Teologian
yleisellä linjalla Helsingin yliopistossa opiskelevalla Ylikankaalla ovat
pääaineina systemaattinen teologia ja ekumeniikka. Teologian maisteriksi hän
valmistuu tämän vuoden aikana. Vuonna 2017 hän aloitti opinnot Svenska social-
och kommunalhögskolanissa, missä ovat menossa valtiotieteiden perusopinnot.
– Niin teologia kuin valtiotieteet ovat
minulle luontainen valinta, sillä tunnen monipuolista kiinnostusta
yhteiskuntaa, ihmisiä ja uskontoa kohtaan.
Ilmastonmuutos huolena
Eikä tässä vielä kaikki, sillä tänä syksynä Ylikangas on aloittanut teologian jatko-opintojen ”esikoulussa”. Siellä hän osallistuu tohtoriopiskelijoiden tapaamisiin ja tekee pohjatyötä tulevan väitöskirjan aihetta silmällä pitäen, vaikkei hän vielä olekaan virallisesti jatko-opiskelija. Alkuperäiskansojen ja Lähi-idän alueen kontekstuaalinen teologia kiinnostavat häntä erityisesti.
Näin valottaa tulevaa Hanna Ylikangas, ja on huolestunut ilmastonmuutoksen etenemisestä, jonka pysäyttämiseksi emme tee tarpeeksi. Kierrättäminen, ruokavalio, liikkuminen ja harkittu ostaminen ovat hänen omia valintojaan; suomalaista luontoa unohtamatta. – On kiva tulla luonnon keskelle jo lapsuudesta tutulle mökille Mikkeliin.
Jaa artikkeli: