Kirkko sai uudet päättäjät

Pastori nojaa kirjahyllyyn hymyillen.

Kirkolliskokoukseen ja hiippakuntavaltuustoihin on valittu uudet päättäjät. Kouvolasta kirkolliskokouksessa jatkaa kappalainen Mirva Lehtinen.

HIIPPAKUNTAVALTUUSTON jäsenten ja kirkolliskokousedustajien vaalit toimitettiin helmikuussa. Äänioikeus molemmissa vaaleissa oli hiippakuntien papeilla ja luottamushenkilöillä. Mikkelin hiippakunnan papiston äänestysprosentti kirkolliskokousvaalissa oli 63,2 ja äänioikeutettujen maallikoiden 82,8. Hiippakuntavaltuuston vaalissa papistosta äänesti 62,5 % ja maallikoista 83,2 %.

Uuden kirkolliskokouksen ja hiippakuntavaltuuston toimikausi on neljä vuotta. Ensimmäinen kirkolliskokouksen istunto on Turussa 13.–17. toukokuuta.

MIKKELIN hiippakunnalla on kirkolliskokouksessa neljä pappisedustajaa ja seitsemän maallikkoedustajaa. Kouvolasta valituksi tuli Kuusankosken seurakunnan kappalainen Mirva Lehtinen, joka uusi paikkansa. Lehtistä uudelleenvalinta lämmittää.
– Kiitos äänestäjille! Edellisen kauden kokemus on arvokasta: tunnen jo kokoustavat ja tekniikan, ymmärrän päätöksenteon kulun ja myös sen verkkaisuuden. Tähän kauteen on helpompi lähteä, kun tuntee myös ihmisiä päätösten ja mielipiteiden takana.

UUDELLA kaudella Mirva Lehtinen haluaa edistää tavallisten, sopivan kokoisten seurakuntien toimintaa ja hallinnon keventämistä, jotta seurakuntatyölle jäisi enemmän tilaa.
– Tulevalla kaudella pohditaan ainakin seurakuntien rakenneuudistusta. Kirkolliskokouksessa ei päätetä yksittäisistä asioista, vaan suuremmista linjoista. Haluan edistää niitä päätöksiä, joilla tuetaan jokaisen elämän kunnioitusta ja tasa-arvoista kohtelua eri puolilla Suomea. Miten otamme vastaan uudet seurakuntalaiset, maahanmuuttajat ja kirkon yhteyttä etsivät? Miten kirkko voisi olla lähellä, vaikka välimatkat ovat pitkiä? Näitä asioita olisi hyvä edistää koko kirkon tasolla, Lehtinen pohtii.

Mirva Lehtinen uusi paikkansa myös Mikkelin hiippakunnan hiippakuntavaltuustossa. Kouvolasta hiippakuntavaltuustoon valittiin myös Kouvolan seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Elina Lehtomäki sekä Kouvolan seurakunnan kappalainen Saara-Maria Jurva.

TUOMIOKAPITULI kannustaa seurakuntien työyhteisöjä ja tukee muutoksissa.
– Kouvolan seurakunnissa sen päätöksenteko ei suoraan näy. Verkostoitumisesta muiden valtuutettujen kanssa ja uusien toimintatapojen jakamisesta on kyllä paljon hyötyä. Hiippakuntavaltuusto voi käsitellä myös seurakunnilta ja valtuutetuilta tulevia aloitteita ja edistää siten hiippakunnallemme tärkeitä asioita. Mikkelin hiippakunnassa väki vähenee ja ikääntyy. Miten tässä toimintaympäristössä ja muuttuvissa tilanteissa seurakunnat voisivat olla rohkeita toiminnoissaan ja uskaltaa kohti ihmisiä laitostumisen sijaan? Mirva Lehtinen haastaa.

Kirkolliskokous
-32 pappis- ja 64 maallikkoedustajaa
-kirkon ylin toimielin
-käsittelee kirkon oppia ja työtä sekä lainsäädäntöä, hallintoa ja taloutta
-vastaa kirkon suhteista valtioon sekä muihin kirkkoihin ja järjestöihin

Hiippakuntavaltuusto
-14 maallikko- ja 7 pappisjäsentä
-tukee ja edistää kirkon tehtävän toteutumista hiippakunnassa ja sen seurakunnissa

Jaa artikkeli: