Eskolanmäen iltapäiväkerholaiset Leo (kesk.) ja Lukas rakensivat avaruusrakettinsa kierrätysmateriaaleista. Äänestyksen parhaasta raketista voitti Sinnan tekemä rakkausraketti.
Eskolanmäen iltapäiväkerholaiset Leo ja Lukas esittelevät yhdessä rakentamaansa avaruusrakettia aiheesta ylpeänä. Erikoisen raketista tekee, että se on valmistettu kokonaan kierrätysmateriaalista. Raketissa käytetyt pahvi, puu, paperi, muovi ja siemenet olisivat joutuneet muuten jätekeräykseen.
Kaikki kerholaiset valmistivat joko yhdessä tai yksin oman avaruusaluksensa. Äänestyksen parhaasta raketista voitti Sinnan tekemä ihana rakkausraketti.
Sinna tykkää siitä, että lähellä on paikkoja, mihin lajitellut roskat voi viedä. Tölkit, lasi, muovi ja paperi löytävät ekopisteessä kätevästi oman paikkansa. – Kierrätys tuntuu minusta hyvälle ja on sitä paitsi hyödyllistä.
Piitulle jätteiden lajittelu on niin ikään mieluista puuhaa. – Lajittelu on yleensä kivaa. Vaikeinta on tietää, mihin mikäkin jäte kuuluu.
Vincent on samoilla linjoilla ja on mielestään oppinut jo melko hyvin lajittelemaan jätteet oikein. – Hedelmien ja vihannesten kuoret sekä ruoan tähteet kuuluvat biojätteeseen.
Niklaksen mielestä kierrätys on uusiokäyttöä, missä poisheitettävät jätteet saavat uuden käyttötarkoituksen. Hän haluaa kannustaa omalla esimerkillään kaikkia tekemään samoin.
Lastenohjaaja Kirsi Vanhalakka katselee Eskolanmäen kerhotilassa ensimmäisen ja toisen luokan oppilaiden koulun jälkeistä iltapäivätoimintaa tyytyväisin mielin. Innostus yhteiseen kierrätykseen on ottanut tulta alkumetreistä lähtien. – Näytämme mallia ja opettelemme, mihin astiaan yksittäinen jäte kuuluu. Sitten viemme yhdessä jätteet viereiselle ekopisteelle – jokaiselle riittää jotakin vietävää.
Joillekin lapsille jätteiden lajittelu on täysin uusi asia, mutta ikäisilleen tyypillisesti he omaksuvat käytännöt nopeasti. Samalla lapsille kertyy tietoa myös kotiin vietäväksi. – Kierrätyksestä tulee perheille normaali jokapäiväinen rutiini, jonka järkevyydestä ei tarvitse käydä keskustelua.
Minkä pienenä oppii, sen kaiken ikäisenä taitaa, sopii siis ohjenuorana myös kierrätykseen.
Jaa artikkeli: