Kieli muuttuu, sanoma pysyy

Sami Kosola istuu raamatun äärellä

Raamatun suurkuluttaja Sami Kosola lukee uusinta Uuden testamentin käännöstä, mutta vertaa sen tekstejä myös aikaisempiin suomalaisiin ja englanninkielisiin käännöksiin. Vuoden 1992 Raamatunkäännös on jo niin repaleinen, että Kosola paikkasi sen kannen farkkukankaalla.

Risteys-lehden joulunumeron kolumnissa näyttelijä Sami Kosola käytti katkelmia Uuden testamentin tuoreesta UT2020-käännöksestä, joka löytyy Raamattu.fi-sivulta ja Piplia-sovelluksesta.

Hän kirjoitti, että koska kulttuuri on muuttunut ja kieli kehittynyt, on hienoa saada käyttöön myös uusi suomennos.

Vertaus, joka on avautunut maaseutukulttuurissa varttuneelle, ei välttämättä herätä ymmärrystä nykykaupunkilaiselle. Siksi uudessa käännöksessä veljensä silmässä tikun näkevän ”omasta silmästä törröttää tukki” (Matteus 7:4). Edellisessä käännöksessä tukin paikalla oli hirsi ja sitä edeltävässä käännöksessä malka, tuohikaton painoksi laitettu kuusiseiväs. – Uusi käännös auttaa näkemään kertomukset eri silmin. Tutulle tekstille tulee joskus sokeaksi, Kosola sanoo.

Sanaa päivittäin

Kosola tutkii Raamattua päivittäin, sillä hän pyrkii lukemaan sen vuodessa läpi. Menossa on nyt neljäs tai viides vuosi putkeen samaa tahtia.
– Elämänrytmini on aika kiireinen. Parhaiten ehdin lukea ennen töihin menoa kuopuksen aamutoimien aikana, Kosola sanoo.

Hänellä on kännykässään lukusovellus YouVersion, johon hän on määritellyt lukutahtinsa. Päivittäin tulee luettavaksi kohta Psalmeista ja Sananlaskuista sekä jostain Uuden testamentin ja Vanhan testamentin kirjasta.
– Parina vuonna olen lukenut Raamatun järjestyksessä alusta loppuun. Se on aika tahkoamista. Luet viikon sananlaskuja ja Uusi testamentti alkaa joskus lokakuussa. Raamattu on kuin kirjasto. Siinä on monta kirjaa, joita voi lukea haluamassaan järjestyksessä.

Kosolan käyttämässä sovelluksessa on nähtävissä kolme eri suomenkielistä käännöstä ja englanninkielisiä käännöksiä laidasta laitaan. Joitain kohtia Kosola vertailee eri käännöksissä. – Siten ne saattavat avautua ihan eri tavalla.

Raamattu osaksi arkea

Uusinta käännöstä Kosola pitää kielellisesti selkeänä ja luettavana. Teksti on niin soljuvaa, että yksittäinen kirja on helposti käytävissä kerralla läpi.

Kosolalla on antaa ehdotus niille, jotka haluavat lisätä Raamatun luvun osaksi arkea.
– Suosittelisin ottamaan lukuun ensin jonkun evankeliumin. Esimerkiksi Markuksen. Vähän isompi kokonaisuus on Luukaksen evankeliumi ja Apostolien teot, jotka ovat samalta kirjoittajalta. Niistä piirtyy aikajana Jeesuksen syntymästä ensimmäisten seurakuntien perustamiseen.

Toinen helppo tapa on ottaa käyttöön lukusovellus kännykässä.
– Voi valita vaikkapa 10 päivän lukuohjelman tai määritellä aihealueet – esimerkiksi rakkaus tai suru – joista haluaa lukea, Kosola vinkkaa.

Jos Kosolalta jää lukeminen aamulla kesken, hän kuuntelee meneillään olevan kohdan autossa matkalla töihin. – Äänikirjaversion parissa ajatukseni tuppaavat tosin karkaamaan.

Askeleita elämään

UT2020-KÄÄNNÖS löytyy vain digiversiona sekä luettuna versiona Piplia-sovelluksessa. Tämä on Kosolalle pieni pettymys. – Vaikka käytänkin nykyisin pääosin lukusovellusta, ostaisin mielelläni paperiversion ja tekisin sivuille muistiinpanoja. Haluan pysähtyä yksityiskohtien äärelle.

YouVersion näyttää, että Kosolalla on 381 päivän putki menossa Raamattusovelluksen parissa. 109 täyttä viikkoa.

Kosola uskoo, että Jumala puhuu Raamatun tekstien kautta hänelle henkilökohtaisesti. Siksi hän etsii oman elämänsä askeleita Raamatun avulla.
– Olen lukenut Raamattua enemmän tai vähemmän 14-vuotiaasta asti, mutta se jäsentyy jokaisen lukukerran jälkeen paremmin. Kun historialliset tasot ovat tutumpia, alkaa ymmärtää, kuinka Jumala ohjaa oman elämämme ratkaisuja. Uudessa testamentissa on paljon asioita, joita voi lukea suoraan ohjeina.

Mitään yksittäistä elämänohjetta Kosola ei nosta kuitenkaan esille.
– Opettelen tekstiä työkseni ulkoa, mutta en vieläkään muista sanasta sanaan Raamatun jakeita. Itselleni keskeisin ajatus liittyy lähetyskäskyyn. Kun on löytänyt aarteen, siitä haluaa kertoa muillekin. Tärkeimpiä tarinoita minulle on vertaus lammaspaimenesta. Siinä paimen jättää 99 lammasta mennäkseen etsimään yhtä kadonnutta.

Mitä annettavaa vanhalla kirjakokoelmalla on nykyihmiselle?
– Se antaa vastauksia siihen, miksi olemme olemassa ja mikä merkitys elämällämme on.

Kosolan lukupiiri

Sami Kosola aloittaa verkossa (facebook.com/laituri14) lukupiirin, jossa käsitellään eri Raamatun kirjoja. Kosola kutsuu sitä ei-uskonnollisten Raamattupiiriksi. Mukaan saa tulla kuka tahansa. Jokainen lähestyy tekstiä omasta näkökulmastaan.

Jaa artikkeli: