Kesäkahviossa aistitaan elämää

Nainen kahvipannu kädessä.

Kieltenopettaja Anne Siltanen on yksi Jaalan kesäkahvilan vapaaehtoisista. Lähetystyön kahvila on avoinna Jaalan kirkon seurakuntasalissa 3. elokuuta saakka jumalanpalveluksen jälkeen sunnuntaisin sekä keskiviikkoisin klo 12–15. – Parasta kahvilassa on ihmisten kohtaaminen ja keskustelut, Anne Siltanen sanoo.

Kieltenopettaja Anne Siltanen, 56, on yksi Jaalan kesäkahvion vapaaehtoisista. Perhe muutti taajamaan 2012 ja ”pullan leipomiseen sekä ihmisten passaamiseen” viehättynyt Anne löysi palvelupaikkansa kahdeksan vuotta sitten.

Emalipannu tien vieressä kutsuu kahvilaan

– Kesä on hyvä hetki irrottautua tällaiseen, myös Jaala Gospelissa autteleva Anne perustelee. Kahvio on auki jumalanpalveluksen jälkeen sunnuntaisin sekä keskiviikkoisin, kun tien viereen on nostettu näyttävä punakeltainen emalipannu.
– Tunnelma kahviossa on leppoisa, sillä hautavisiiteillä tutut kasvot poikkeavat sisälle juomaan kupin kuumaa ja nauttimaan lähetysväen loihtimista herkuista. Tunnetuimpia niistä ovat sillileivät.

Parasta kahvilassa Annen mielestä on ihmisten kohtaaminen ja keskustelut. Kirkon tehtävä ajassa vain laajenee. Jokaisen tulisi tietää, miten ihminen pelastuu. Vain siten uskosta voi tulla omakohtaista. Annen elämä on täynnä kertomuksia Jumalan johdatuksesta, avusta ja parantavasta voimasta.
– Kahvioon voi poiketa myös lasten kanssa, sillä tilasta löytyy syöttötuoli ja muuta tarpeellista. Tiekirkossa ei ole erikseen opastusta, mutta esitteitä löytyy ja aina voi kysyä.

Hirsikirkon tunnelmaa

Pyhäkköön poikkeaville Annen vinkki on, että tulija istahtaa penkkiin kirkon etuosassa ja miettii ilman kiirettä, miten pitkässä ketjussa tälläkin seudulla Jumalan luomat ihmiset ovat ahertaneet. Samalla voi aistia hirsikirkon tunnelmaa. Joskus urkuparvella soi musiikki. Tilaisuuksien aikana lapsilla on mahdollisuus muun muassa piirtelyyn.

Annen oman elämän mullisti hetki 18-vuotiaana, kun hän Kaipiaisten Kesärannassa sai työtoverin kautta ottaa Jeesukseen omaan sydämeensä. Sen jälkeen Anne luki juutalaisten muuttoa Venäjältä Israeliin käsittelevän kirjan. Se kolahti niin, että Anne lupasi Jumalalle lähtevänsä opiskelemaan venäjää. Ovet aukenivat Jyväskylän yliopistoon, ja myös kielivalikoima laajeni. Tulkin taitoja Anne tarvitsi ensi kertaa 27-vuotiaana, kun Venäjältä Israeliin matkalla olleita juutalaisryhmiä saapui Suomeen. Anne tulkkasi lentokentällä ja Kouvolan yksityiskodeissa. Kokemus oli siunaava.

Jaa artikkeli: