Kouvolan ja Anjalankosken seurakuntaemäntä Sanna Ahtiainen (oik.) ja Puhjonrannan kurssikeskuksen emäntä Katja Aho saavat työssään suojella ympäristöä, edistää kestävää kehitystä ja luoda joulumieltä.
Joulun avainsanoja ovat lähellä, luonnonmukaisesti, ympäristöystävällisesti ja vastuullisesti. Hyvästä mausta ja tunnelmasta tinkimättä.
Hyvissä ajoin marraskuussa Kouvolan seurakuntayhtymän kurssikeskus Puhjonrannassa tuntuu vahvasti joululta. Ympärillä luonto valmistautuu talveen, ja keittiössä kokataan joulua varten, muun muassa laatikoita pakkaseen.
Jo marraskuun alussa tiedossa ovat Puhjonrannan avoimen jouluaterian aikataulu ja menyy. Jean Sibeliuksen syntymäpäivänä, joulukuun kahdeksantena kurssikeskuksen ruokasaliin katetaan klo 13:ksi perinteisen runsas jouluateria, jolle pitää ilmoittautua 29.11. mennessä. Mukaan mahtuu noin sata osallistujaa.
Pöytä on pääruokapainotteinen, ja vuosi vuodelta ekologisempi sekä lähiruokaa suosivampi.
Vähennetään ruokahävikkiä
Myös majoitusta tarjoava kurssikeskus on joulun alla suosittu kokoontumispaikka, joskin tilauksia tulee läpi vuoden. Vaikka puuhaa piisaa, kiittää parisen vuotta sitten Puhjon emäntänä aloittanut Katja Aho työnsä rauhaisaa tahtia. Tuttua mukavaa työtä, muttei niin hektistä kuin aiemmassa paikassa, jossa vierähti 16 vuotta.
Puhjon varauskirjan tulkintaan Katja Aho tosin kertoo joutuneensa totuttelemaan tovin.
Yllätyksiä kurssikeskuksessa ei juuri tule, kun asiakasmäärät tiedetään hyvissä ajoin varausten perusteella. – Näin voimme myös vähentää ruokahävikkiä: ruuan kulutusta arvioiden ja pienempiä ruokavateja käyttäen.
Puhjon emäntä tunnustautuu joulua rakastavaksi tunneihmiseksi. Juhlista jaloin on paras kotona, yhdessä puolison ja 15-vuotiaan tiibetinspanielin kanssa. Joulupöytään katetaan emännän erityisherkkuja, kuten sienisalaattia ja smetanasilliä, jotka näkyvät myös Puhjon joulupöydässä.
Ympäristön kunnioitus on sydämenasia
Ympäristöasioihin erityisen perehtynyt on Kouvolan ja Anjalankosken keittiöpalveluista vastaava seurakuntaemäntä Sanna Ahtiainen. Hän on jo pitkään edustanut keittiöpalveluja sekä leiri- ja kurssikeskuksia Kouvolan seurakuntayhtymän ympäristötyöryhmässä.
Ympäristön kunnioitus ja kestävä kehitys ovat molemmille emännille sydämenasia, mikä näkyy jouluvalmisteluissakin.
Seurakuntayhtymän jouluateriat on keskitetty Puhjoon. Seurakuntakeskuksien tilaisuuksissa taas on joulun alla luvassa ainakin puuroa ja torttukahveja.
Seurakuntakeskuksissa asiakkaina on omien työalojen väen ohella myös järjestöjä ja yksityishenkilöitä. Tämän joulunalusajan suurin tilaisuus on diakoniatyön 120 asiakkaalleen tarjoama jouluateria Kouvolan Maria-salissa.
– Teemme paljon yhteistyötä myös muiden seurakuntien kanssa, muun muassa Kuusankosken ja Elimäen seurakuntaemäntien, Marja-Leena Okan ja Anne Koskisen kanssa.
– Kaveria ei koskaan jätetä pulaan! toteaa 16 vuotta seurakuntaemäntänä toiminut Sanna Ahtiainen.
Joulukoristelu lähimetsästä
Ahtiaisen perheessäkin joulu on juhlista juhlin. Ensimmäiset piparit leivotaan lasten kanssa jo marraskuussa, kinkku paistetaan ehdottomasti leivinuunissa ja aito kuusi koristellaan aina vasta aattona.
– Joulussa tärkeintä on herkän tunnelman luominen, koristein ja kattauksin. Ja yhteisöllisyys!
Ympäristöajattelu näkyy paitsi kotona, myös seurakuntatilojen joulukoristelussa, johon aineksia haetaan yhä useammin lähimetsistä: havuja, varpuja, sammaleita …
Moni suomalainen jouluperinne liittyy luontoon ja on siten jo valmiiksi ympäristöystävällinen.
Sama pätee osin myös ruokaan. Hiljalleen joulupöytään on tullut uusia ekologisia käytäntöjä, joita emännät soveltavat niin työssä kuin kotona.
Reilun kaupan seurakunta
Kouvolan seurakunnat toteuttavat kirkon tavoitetta edetä kohti hiilineutraaliutta. Jo vuodesta 2014 on sitouduttu ympäristödiplomiin. Siinä keskeinen osio on Ruoka ja keittiö, johon kuuluvat niin ruokahävikin pienentäminen, kasvis- ja lähiruuan lisääminen kuin kauden kasviksetkin.
– Kouvola on ollut Reilun kaupan seurakunta vuodesta 2012. Reilun kaupan tuotevalikoima vain paranee vuosi vuodelta. Sen joulusuklaat ja kahvit ovatkin tuttuja jo monille, Sanna Ahtiainen toteaa.
– Myös luomua ja lähiruokaa on koko ajan enemmän tarjolla, ja sitä myös käytämme, emännät kertovat.
Vinkkejä ja ohjeita vaihdellaan. Kasvis- ja vegaanireseptejä on netti pullollaan.
Sanna Ahtiainen on jo todennut jauhopohjaisen vegekinkun helppotekoiseksi.
– Possunkinkun voi korvata myös ekologisemmalla hirvi- tai poropaistilla, tai vastuullisella, kotimaisella kalalla.
Jos vielä vaihtaisi joulupuurossa riisin ohraryyneiksi? Lähituottajan juureksistahan saa jo vaikka mitä herkkua.
Ja emäntien lista vain jatkuu …
Energiansäästö on yksi tärkeimmistä ympäristötavoitteista
MIHIN TAVOITTEISIIN Kouvolan
seurakuntien tulisi keskittyä ympäristötyössään? Tähän kysymykseen saatiin 60
vastausta keväällä toteutetussa kyselyssä.
– Seurakuntalaiset saivat laittaa tärkeysjärjestykseen ympäristöteot, joita
seurakuntayhtymän ja seurakuntien tulisi toiminnassaan painottaa, kertoo Kouvolan
seurakuntayhtymän ympäristötyöryhmän puheenjohtaja Kaija-Liisa Lindberg.
–Seurakuntalaisilta löytyy kyselyn perusteella asiantuntemusta ja näkemystä,
joka hyödyttää seurakuntien ympäristötyötä. Moni vastaaja koki myös kiinnostusta
osallistua seurakuntien ympäristötoimintaan. Kiitos kaikille kyselyyn
vastanneille!
Tärkeimmiksi ympäristöteoiksi kyselyssä nousivat energiansäästötoimet, jätehuolto ja ruokahävikin vähentäminen sekä lähi-, luomu- ja kasvisruoan lisääminen. Energiankulutuksen ja kiinteistöhuollon osalta painotettiin uusiutuvan energian käyttöä.
Seurakunnilta toivottiin ympäristöaiheisia tapahtumia kuten metsäkirkkoja ja linnunpöntönrakennusiltoja. Jätehuollossa ja kiertotaloudessa toivottiin kiinnitettävän huomiota syntyvän jätteen määrään, jätteiden lajittelun mahdollisuuteen esimerkiksi hautausmailla ja lajittelun selkeisiin ohjeistuksiin kiinteistöissä.
Kysely toteutettiin osana Kirkon ympäristödiplomin hakemista vuosille 2023-2027. Nykyinen diplomi on myönnetty Kouvolan seurakunnille vuoteen 2022 saakka.
Jaa artikkeli: