Juuso Lundström ja Viljo Harju ovat kuin musiikkimaailman Jumbo Jetin lentäjiä, jotka pääsevät soittamaan massiivisia ja ääneltään monipuolisia kirkkourkuja.
Juuso Lundström ja Viljo Harju ovat kuin musiikkimaailman Jumbo Jetin lentäjiä, jotka pääsevät soittamaan massiivisia ja ääneltään monipuolisia kirkkourkuja.
Lakeuden Ristin urkujen urkupillit kohoavat korkealle kohti Alvar Aallon suunnitteleman kirkon kattoa. 52-äänikertaisiin urkuihin kuuluvat itsenäisten äänikertojen lisäksi kellot, neljä sormiota ja jalkio.
– Nämä urut ovat mukavan isot ja näistä löytyy kaikenlaista sointiväriä. Näissä on myös hyvät bassot, jolla saa kirkon penkit tärisemään, sanoo Juuso Lundström.
Lundström ihastui urkujen ääneen Kauneimmissa joululauluissa vuonna 2014.
– Katsoin kuinka urkuja soitettiin ja niistä kuului hieno ääni. Sanoin äidille, että haluaisin päästä soittamaan tuota soitinta.
Alavuden seurakunnassa siihen aikaan työskennellyt äiti kysyi asiaa kanttorilta. Muutaman kuukauden päästä Lundström oli ensimmäistä kertaa urkujen edessä.
– Olihan se aivan mahtavaa päästä ison soittimen eteen ja kuuntelemaan kuinka erilaiset äänet kaikuivat tyhjässä kirkossa hienosti.
Arvokas ympäristö
Aiemmin pianoa soittanut Lundström on ensimmäisestä soittokerrasta lähtien harjoitellut urkujen soittoa viikoittain Alavuden kanttorin kanssa.
– Uruissa on tavallaan käytössä koko orkesteri, kun sieltä saa kaikenlaisia värejä. Urkuja ei myöskään soiteta ihan joka ravintolassa, vaan kirkossa ympäristö on arvokas ja ääni kuuluu hienosti.
Lundström on tehnyt kanttorin tuurauksia ja ollut pari kesää Kuortaneella kesäkanttorina. Tänä kesänä 17-vuotias Lundström työskentelee kesäkanttorina Kuortaneella ja Peräseinäjoella.
– Kun yksin soittaa parvella, niin sitä ei oikein edes mieti yleisöä. Se on kuitenkin mahtavaa soittaa yleisölle jotain hienoa kappaletta.
Harrastuksesta ammatti
Jo nuorena poikana pianon soiton aloittanut nurmolainen Viljo Harju pääsi ensimmäistä kertaa kirkkourkujen ääreen kolmisen vuotta sitten.
– Olen aina kirkossa ihaillut urkujen ääntä ja halunnut päästä niitä soittamaan. Ensimmäisellä kerralla piti aika paljon opetella, että kuinka niitä käytetään, mutta tietenkin piti kokeilla heti kaikki äänikerrat. Se oli unohtumaton kokemus, Harju muistelee.
Nyt Harjun harrastus on kääntymässä jo enemmän ammatiksi.
– Urkujen soittaminen on vähitellen täyttänyt elämän entistä enemmän ja minua kiinnostaa kanttorin työ. Olen tehnyt sijaisuuksia ja tulevana kesänä olen Vimpelissä kesäkanttorina.
Harjun vaari on entinen kanttori, joten soittotaitoa on tullut myös verenperintönä.
– Sijaisuuksissa vaari on ollut laulamassa. Laulan toki itsekin, mutta aina joku innokas laulaja voi tulla mukaan.
Konsertti tulossa
Urkujen soiton harjoittelu ei onnistu ihan kotosalla. Harju pääsee urkujen ääreen Nurmon kirkossa sekä Lakeuden Ristissä.
– Nurmon kanttori Päivi Kankainen-Martikainen pyysi nelisen vuotta sitten Musiikkiopiston kautta soittajia kirkkoon. Minut ja sisko sinne lähetettiin, ja siitä lähti Päivin kanssa yhteistyö, joka jatkuu edelleen.
Elokuun 11. päivä on luvassa opettajan ja oppilaan yhteiskonsertti Nurmon kirkossa.
– Sitä odotan innolla. Noin puolet siinä on minun urkusooloa ja puolet Päivin laulua.
16-vuotiaalla Harjulla on nyt vuosi takana lukiota. Pianonsoitosta hän on jo suorittanut päättötutkinnon ja parhaillaan hän tekee uruista D-tutkintoa Etelä-Pohjanmaan Musiikkiopistossa Jarmo Anttilan johdolla. Soittotunnit järjestetään Lakeuden Ristissä viikoittain. Toiveena on opiskelupaikka Sibelius-Akatemiassa.
– Musiikista on iloa arjessa ja siinä kehittyvät kaikenlaiset taidot. Minulle on tärkeää ilahduttaa musiikilla muita, Harju sanoo.
Urkumusiikkia kesäkonserteissa
- Su 20.6. klo 18 Lakeuden Risti: Santeri Siimes, urut.
- Su 25.7. klo 18 Lakeuden Risti: Miika Tikkanen, piano ja urut.
- Ke 11.8. klo 18 Nurmon kirkko: Viljo Harju, urut ja piano, ja Päivi Kankainen-Martikainen, laulu.
- Su 15.8. klo 18 Lakeuden Risti: Erica Nygård, huilu ja Nils Burgman, urut.
- Su 5.9. klo 18 Lakeuden Risti: Duo Besis-Honkanen, huilu ja kitara, ja Maria Väinölä, urut ja piano.
Juttu julkaistu ensimmäisen kerran Lakeuden Risti -lehden numerossa 3/2021.
Jaa artikkeli: