Seinäjoen seurakunnan Kismuksen tiloissa, Kalevankatu 12:ssa, kokoontuu maanantaisin maahanmuuttajille suunnattu Suomikerho. Maksuton kerho keskittyy suomen kielen opetteluun ja se on suunnattu erityisesti kotona oleville naisille, joilla on pieniä lapsia, ja henkilöille, joilla on päiväaikaan mahdollisuus osallistua kielikerhoon. Kerho tarjoaa lastenhoidon opiskelun ohessa.
Seinäjokelainen Leena Väisänen on toiminut Suomikerhon vetäjänä vuodesta 2020 lähtien, jolloin kerho perustettiin. Jäätyään eläkkeelle Seinäjoen liikenteenohjauksesta, hän hakeutui vapaaehtoistyön pariin. Väisänen toimi tukihenkilönä maahanmuuttajille Seinäjoella, kun mahdollisuus kerhon vetämiseen tuli kohdalle.
– Ajatus Suomikerhosta lähti liikkeelle Seinäjoen kaupungin Moni-infosta, joka on maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapiste. Kerholle etsittiin vetäjää ja satuin olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tartuin tarjottuun tehtävään, sillä vapaaehtoistyö on minulle mieluisaa, Väisänen kertoo.
Alusta alkaen kerhon järjestämisen yhteistyökumppaneina ovat toimineet valtakunnallinen Luetaan yhdessä -verkosto, joka tukee maahan muuttaneiden kielen oppimista ja kotoutumista, sekä Seinäjoen seurakunta, joka järjestää kerholle kokoontumistilan ja lastenohjaajat.
Kielen harjoittelua monella eri tasolla
Kuluneiden kahden vuoden aikana kerho on vakiinnuttanut toimintansa. Alkuun pienimuotoisesti aloittaneessa ryhmässä on tällä hetkellä yli kaksikymmentä opiskelijaa, jotka ovat kotoisin Irakista, Kongosta, Syyriasta, Venäjältä, Kamerunista, Jemenistä, Kroatiasta ja Ukrainasta.
Suomikerhon lisäksi Leena Väisänen on pitänyt keväästä 2022 lisäoppitunteja Ukrainasta Seinäjoelle saapuneille maahanmuuttajille. Niissä korkeasti koulutettujen henkilöiden kielitaito on kasvanut nopeasti.
– Suomikerho kerran viikossa on hyvä tapa tutustua suomen kieleen ja kulttuuriin, mikä osaltaan auttaa kotoutumisessa. Kieli on kuitenkin haastavaa ja sen oppimiseen tarvitaan paljon aikaa ja työtä. Moni opiskelijoista toivoo löytävänsä koulutuspaikan tai työtä Suomesta, mikä lisää motivaatiota opiskeluun, Väisänen kuvailee.
Kerhossa käytetään oppimateriaalina Luetaan yhdessä -verkoston toimittamia oppikirjoja sekä muuta materiaalia. Opiskelu, kirjat ja muu materiaali ovat ilmaisia. Opiskelijat jaetaan kerhossa kielitaitotasonsa mukaan pienryhmiin, joilla kullakin toimii oma ohjaaja apunaan.
– Opiskelijoiden kielitaito vaihtelee suuresti. Osalle suomen kieli voi olla ensimmäinen kieli, jota he oppivat lukemaan ja kirjoittamaan. Haluamme opettaa kerhossa niin yksilöllisesti kuin mahdollista, Väisänen kertoo.
Väisäsen apuna Suomikerhossa toimii viidestä seitsemään vapaaehtoista ohjaajaa.
Kiinnostuitko vapaaehtoistyöstä Suomikerhossa?
- Suomikerho kaipaa jatkuvasti uusia vapaaehtoisia ohjaajikseen. Tämä ei vaadi mitään opettajataustaa. Kerho kokoontuu joka viikko maanantaisin kello 13.30–15.30 Kismuksella.
- Jos kiinnostuit vapaaehtoistyöstä suomen kielen opetuksen parissa, ota yhteyttä kerhon vetäjään Leena Väisäseen leena.vaisanen@netikka.fi tai Seinäjoen seurakunnan vapaaehtoistyöstä vastaavaan diakoniatyöntekijä Johanna Piuholaan johanna.piuhola@evl.fi.
Juttu julkaistu ensimmäisen kerran Lakeuden Risti -lehden numerossa 6/2022.
Jaa artikkeli: