Aikaa hiljaisuudessa

Kuvassa lumisateessa seisovat Seinäjoen seurakunnan Hiljaisuuden retriittien ohjaajat.

Retriitissä voi hetkeksi vetäytyä kiireisestä elämänrytmistä,
kuormittavista vaatimuksista ja hiljentää askellustaan.

Seinäjoen seurakunnassa järjestetään vuoden 2022 aikana kolme kaikille avointa hiljaisuuden retriittiä. Retriittien yhtenä ohjaajana toimiva sairaalapastori Tarja Autio kuvaa retriittiä paikkana, jossa jokaisella on lupa ottaa aikaa itselleen kysyäkseen, mitä minulle juuri nyt kuuluu.

– Järjestämme huhti- ja lokakuussa vuorokauden mittaiset tutustumisretriitit, joissa ensikertalaisenkin on matalalla kynnyksellä mahdollisuus kokeilla, miltä hiljaisuuteen vetäytyminen tuntuu ja mitä se saa itsessä aikaan. Joulukuussa järjestetään koko viikonlopun mittainen retriitti.

Hiljaisuuden retriitti tarjoaa osallistujille mahdollisuuden lepoon, rentoutumiseen ja latautumiseen sekä oman jaksamisen ja elämänkysymysten kuulosteluun.

– On lupa olla suorittamatta ja tekemättä mitään, lupa pysähtyä kuuntelemaan omaa sisintään ja samalla hiljaisuudessa etsiä elävää yhteyttä Jumalaan.

Sanaton yhteys

Sana retriitti, tulee latinankielisestä verbistä retraho, joka tarkoittaa vetäytymistä sivuun. Fyysisen erillisyyteen vetäytymisen lisäksi retriitissä vetäydytään hiljaisuuteen.

– Vaikka hiljaisuuteen vetäydytään yhdessä, ei retriitissä keskustella muiden osallistujien kanssa. Hiljaisuuden retriitin tarkoitus on tarjota mahdollisuus omien sisimpien tuntojen ja Jumalan äänen kuulemiselle.

Yksityisen lisäksi retriitti on kuitenkin vahvasti yhteisöllinen tila, jossa keskinäinen kunnioitus ja toisensa huomioiminen on merkityksellistä ja tärkeää.

– Kun on yhdessä sitouduttu hiljaisuuteen, vapaudutaan rooleista ja sen puntaroinnista, pitäisikö keskustella, ottaa kontaktia – silti voi kokea vahvaa yhteyttä.

Retriitissä oman elämänsä kysymysten äärelle asettuminen saattaa nostaa käsittelyä vaatimaan kipeitäkin tunteita ja ajatuksia. Sen vuoksi Autio ei suosittele retriittiä hänelle, joka parhaillaan elää läpi suurta elämänkriisiä, esimerkiksi omaa vakavaa sairastumista tai läheisen menetystä.

– Asioiden käsittelyä varten retriitissä on kuitenkin aina mahdollisuus sielunhoidollisiin keskusteluihin. Samoin, jos miettii retriitin sopivuutta itselle, voi olla jo etukäteen yhteydessä ja pohtia osallistumista ohjaajan kanssa.

Hoitava hiljaisuus

Retriitit saavat usein aiheensa kirkkovuodesta tai Raamatusta. Klassinen retriitti kestää kolme päivää. Retriitti aloitetaan monesti yhteisellä aterialla, jonka aikana vielä voi puhua, mutta jonka jälkeen ohjatusti laskeudutaan hiljaisuuteen.

– Päiväohjelmaan kuuluvat yhteisten aterioiden lisäksi tavallisesti ehtoollisen vietto, hetkirukoukset sekä ohjattua meditaatiota eli hiljaista rukousta ja ohjaajien pitämät virikepuheet.

Klassisten retriittien lisäksi järjestetään erilaisia teemallisia retriittejä, muun muassa kirjoittamisen retriittejä ja maalausretriittejä. Pisimpiä retriittejä ovat Ignatiaaniset retriitit, joissa retriittivieras työskentelee ohjatusti annettujen Raamatuntekstien pohjalta, lisäksi järjestetään lyhyitä hiljaisuuden päiviä ja iltoja.

Autio sanoo toivovansa, että retriitti antaisi osallistujilleen hoitavan hiljaisuuden lisäksi kokemuksen siitä, miltä tuntuu olla odotettu ja tärkeä vieras, joka saa omana itsenään hiljaisuudessa liittyä yhdessä rukoilevaan joukkoon.

– Minusta on jotenkin äärettömän ylellistä, että retriitissä osallistujalta ei vaadita muuta, kuin sitoutuminen yhteiseen ohjelmaan. Kukaan ei kysy, miten uskot tai miltä tämä nyt sinusta tuntuu.

Avara hengellisyys

Evankelisluterilaisten seurakuntien retriittitoiminta alkoi Suomessa 1970-luvulla hiljentymisen tarpeesta kaiken suunnittelemisen, tekemisen ja suorittamisen vastapainona.

– Vanha kristillinen perinne oli vastaus tähän kaipaukseen. Retriittiliike on hyvin ekumeeninen kristillinen liike, jonka juuret ovat katolilaisuudessa, mistä se on kulkenut anglikaaniseen, luterilaiseen ja ortodoksiseen kirkkoon.

Retriittejä järjestävät seurakunnat, hiippakunnat ja erilaiset retriittitalot. Lisäksi retriittitoimintaa, kristillistä spiritualiteettia, hiljaista rukousta ja hengellistä ohjausta Suomessa edistää evankelisluterilaisen kirkon tunnustukseen pohjaava ja ekumeenisessa hengessä toimiva Hiljaisuuden ystävät ry.

– Retriittien suosio kertoo mielestäni tästä ajasta ja tämän ajan hengellisyydestä. Ihminen etsii elämän tarkoitusta ja yhteyttä luontoon, itseensä ja kaiken olevaisen Luojaan. Hengellisyyttä koetaan ja eletään kokonaisvaltaisesti, sydän, keho, mieli ja sielu vahvasti mukana.

Retriitin tarkoitus on vastata tähän ihmisen hengelliseen kaipaukseen, tarpeeseen tai etsimiseen.

– Retriittien hengellisyys on avaraa. Jokaisen retriittivieraan sisäistä matkaa ja hengellisiä tarpeita kunnioitetaan. Kukaan ei ulkopuolelta määrää, miten kuuluisi ajatella tai uskoa.

Retriitin hiljaisuudessa aistit heräävät eloon ja on aikaa havainnoida ympäristöään ja itseään.

– Hiljaisuudessa ja levossa avautuu usein jotain uutta ja ihmeellistä, tai kätköistä löytyy jotain vanhaa ja arvokasta. Minä itse ikään kuin pienenen ja samalla tila minussa kasvaa.

Kuvassa Seinäjoen seurakunnan 2022 retriittien ohjaajat seisovat lumisateessa.
Seinäjoen seurakunnan 2022 retriittien ohjaajina toimivat oppilaitospastori Aila Jaakkola, seurakuntapastori Marjo Niskanen, sairaalapastori Tarja Autio ja leirikeskustoiminnan johtaja Markku Autio.

Retriitit Seinäjoen seurakunnassa 2022

 • Hetkeksi lepäämään | Lankarin leirikeskus
 • Hiljaisuuden retriitti 29.–30.4. | Ohjaajina Marjo Niskanen, p. 044 580 6708, marjo.niskanen@evl.fi ja Tarja Autio, p. 050 432 0416, tarja.autio@epshp.fi | Hinta 45 €
 • Hetkeksi lepäämään | Ahonniemen leirikeskus
  Hiljaisuuden retriitti 8.–9.10. | Ohjaajina Tarja Autio ja Marjo Niskanen | Hinta 45 €
 • Hiljaisuuden retriitti | Honkiniemen leirikeskus
  Hiljaisuuden retriitti 9.–11.12. | Ohjaajina Aila Jaakkola, p. 044 580 6651, aila.jaakkola@seamk.fi ja Markku Autio p. 050 479 8769, markku.autio@evl.fi | Hinta 90 €
 • Lisätiedot ja ilmoittautuminen (avautuu noin kuukautta ennen ko. ajankohtaa):
  seinajoenseurakunta.fi/tule-mukaan/aikuiset/hiljaisuuden-toiminta

Lue lisää hiljaisuuden toiminnasta: hiljaisuudenystavat.fi

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran Lakeuden Risti -lehden numerossa 1/2022.

Jaa artikkeli: