Lähetystehtävä on kutsu jokaiselle kristitylle

”Luterilaisen maailmanliiton piirissä on puhuttu joidenkin vuosien ajan siitä, kuinka saman yhteisön jäseninä olemme yhtä aikaa vastuullisia sekä omassa lähiympäristössämme että koko maailmassa. Tällä on tarkoitettu sitä, että kristittynä elämme aidosti omassa lähiympäristössämme mutta emme koskaan erillisinä niistä, jotka ovat meistä maantieteellisesti tai kulttuurisesti kauempana”, pohtii dosentti Minna Hietamäki. Hän aloitti työnsä Kirkon lähetystyön keskuksen lähetysteologian asiantuntijana elokuussa 2021.

Minna Heimola: Raamattu ja rasismi

Olen antirasisti -kampanja antoi hyvä syyn tarttua muutama vuosi sitten julkaistuun Minna Heimolan Raamattu ja rasismi -kirjaan. Millaisia ajatuksia herättää kirjan lukeminen maailmassa, jossa vedetään kiihtyvällä tahdilla jakolinjoja ”meidän” ja ”niiden” välille?

Opetuslapseus on tärkeä käsite – mutta mitä se tarkoittaakaan?

Pohdin kirjan ”Elämä opetuslapsena Apostolien teoissa ja tänään” ajatuksia opetuslapseudesta ja miten ne suhteutuvat joihinkin kansainvälisesti tärkeisiin, opetuslapseutta käsitteleviin kirjoituksiin samasta aiheesta. Kirja herättää sekä innostusta että kysymyksiä.

Seurakunta elää missionaarisesti eläessään muita varten

Tutun siunauksen äärellä avautuu kolmiulotteisia näkymiä omaan, seurakunnan ja koko maailman elämään. Kirkon lähetystyön keskuksen sarja pyhäpäivien teksteistä jatkuu. Missionaarinen seurakunta ei elä vain itseään varten, vaan koko maailmaa.

Jeesus, juutalaisuuden täyttymys vai sen vaihtoehto?

Sanna Erelä Lähetysyhdistys Kylväjästä pohtii juutalaisten ja kristittyjen suhdetta ja juutalaislähetykseen liittyviä kysymyksiä. Historian linjat ja nykyteologian kysymykset nousevat hyvin esiin. Erelä kirjoittaa: ”Toisen maailmansodan jälkeen kristinuskon ja juutalaisuuden välistä suhdetta on rakennettu uskontojen välisen dialogin keinoin. Tämä on äärimmäisen arvokasta, mutta juutalaislähetyksen kysymyksiä ei näin ratkaista.” Kirjoitus julkaistaan Kirkkomme Lähetyksen Puheenvuoroja -sarjassa.

Kommentar till Riktlinjer för religionsmöten

Biskopsmötet godkände i höstas dokumentet som i svensk översättning heter ”Riktlinjer för religionsmöten”. I den här artikeln kastar Tomas Ray ytterligare ljus över den islamiska traditionen med att tolka texter.

Tansania: Kolme syytä tukea teologista koulutusta

Tansaniassa on maailman toisiksi suurin luterilainen kirkko 7,9 miljoonalla jäsenellään, uutisoi Luterilainen maailmanliitto viime kesänä. Edelle nousee vain Etiopian Mekane Yesus -kirkko. Mihin näin suuret kirkot tarvitsevat suomalaisia?

Moneudessa on oltava tilaa erimielisyydelle ja vaikeille kysymyksille

Mika Vähäkangas, missiologian ja ekumeniikan professori Lundin yliopistossa Ruotsissa ja Helsingin yliopiston dosentti on perehtynyt kontekstuaalisuuden ja uskontojen kohtaamisen kysymyksiin. Timo-Matti Haapiainen esittelee hänen kirjansa Context, Plurality and Truth: Theology in World Christianities (Pickwick Publishing 2020, 201 sivua). Tuore kirja esittelee haasteita, joita moneuden ja globalisaation aikakausi asettaa teologialle.

Maailmanlähetys ja kysytyimmät kysymykset

Lähetysteologisen aikakauslehden, International Bulletin of Missionary Research (IBMR),tammikuun 2021 numero käsittelee lähetyksen haasteita eri puolilla maailmaa. Hyvän yleiskuvan antaa arteikkeli ”Globaali kristinusko ja lähetys: kysymyksiä tulevaisuudesta”. Jukka Kääriäinen tuo esiin artikkelin keskeiset kysymykset ja huomionarvoiset pohdinnat.

Mikä on hukassa?

Mikä on hukassa? Löytötavaralaatikosta löytyy avaimia, lompakoita, lapasia, leluja, ehkä jopa kännykkä, mutta sieltä ei varmasti löydy kadonnutta lupausta. Miten lupaus voi muka kadota?