Betlehemin Rauhanliekki täyttää lyhdyt ja sydämet valolla

Kapunki pimenevässä illassa, taustalla valaistu joulukuusi ja etualalla myrskylyhty, jossa palaa Betlehemistä tuotu tuli.

Jeesuksen oletetulle syntymäpaikalle rakennetussa kirkossa on palanut jo yli tuhat vuotta ikuinen tuli. Siitä liekistä sytytetään Betlehemin Rauhantuli, jota partiolaiset jakavat eri puolille maailmaa rauhan ja toivon viestinä.

Yli kolmenkymmenen vuoden ajan Betlehemin liekki on kulkenut jouluisin halki Euroopan – useana vuonna lentoyhtiöiden avustuksella myös Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Itävaltalainen lapsi noutaa liekin Jeesuksen syntymäpaikalta ja lähettää sen matkaan. Eri maiden partiolaiset kuljettavat liekin kirkkoihin, vanhustentaloihin, päiväkoteihin, kouluihin, sairaaloihin, vankiloihin ja erilaisiin tapahtumiin muistuttamaan rauhan tärkeydestä.

Adventin alkaessa tuli saapuu Ruotsista meritse myös Euroopan laidalle Suomeen. Turusta liekki alkaa levitä ympäri Suomea satojen partiolaisten toimesta. Tuhatvuotisella rauhanliekillä on tulen kantajien lisäksi tulen vartijoita, jotka pitävät liekkiä yllä esimerkiksi omassa pihassaan läpi joulukuun.

pieni liekki, suuri viesti

Yksi liekin kantajista on hämeenlinnalainen Anne Toukonen. Entinen turkulainen on ollut jakamassa liekkiä jo kymmenisen vuotta Lounais-Suomen partiopiirissä. Pienin askelin ja yhteistyössä kiltapartiolaisten kanssa tulen kantajien verkosto on levinnyt vuosi vuodelta laajemmaksi ja liekin viesti saavuttanut yhä useamman. Toukonen asuu kuudetta vuotta Hämeenlinnassa ja on joka vuosi hakenut liekin Turusta.

”Olen antanut tulen esimerkiksi joululahjaksi ystävilleni. Olen myös liekin vartija, ja ihmiset voivat tulla hakemaan sen pihallani olevasta lyhdystä. Liekin jakamisesta tulee todella hyvä mieli. Liekki on pieni, mutta sen viesti on iso. Hienoa on myös tuntea kuuluvansa tulen kantajien ja vartijoiden kansainväliseen rauhan verkostoon.” Toukonen kertoo.

Viesti ylittää kansallisuuksien, uskontojen ja poliittisten vakaumusten rajat. Betlehemin Rauhantuli lahjoitetaan perinteisesti myös maailman johtajille ja merkkihenkilöille, kuten kuninkaille ja paaville.

Suomessa liekin antaminen on ollut useana vuonna osa Turun Ekumeeninen joulu -tapahtumaa, joka myös televisioidaan vuosittain.

Rauha ei vähene jakamalla

Toukonen korostaa, että vaikka partiolaiset tuovat liekin, kuuluu tuli kaikille. Kuka vain voi ottaa sen kantaakseen ja jakaa eteenpäin.

”Liekki leviää ihmiseltä ihmiselle. Ei ole olemassa mitään rekisteriä siitä, minne kaikkialle se on kulkenut. Siksikin on aina iso ilo, kun näkee asiasta uutisen lehdessä tai vaikkapa jonkun omasta lyhdystään jakaman kuvan somessa”, Toukonen kertoo.

”Seurakunnat toimivat useiden lippukuntien taustayhteisöinä ja tavoitteenamme on viedä tuli kirkkoihin, joista ihmiset voivat hakea rauhan liekin omaan kotiinsa ja antaa sen toiselle lahjaksi.”

Mahdollisuutta saada ja jakaa rauhanliekkiä eteenpäin voi tiedustella seurakunnasta ja partiolaisilta.

Toukonen suosittelee liekin säilyttämiseen myrskylyhtyä tai öljykynttilää.

”Kynttilöitä pitää olla palamassa useita eri aikaan sytytettyjä ja lyhtyjäkin vähintään kaksi. Tarkoitus ei ole kuitenkaan stressata. Rauhan viesti on välittynyt juuri sillä hetkellä, kun joku antaa tai saa liekin.”

Kynttilään tai lyhtyyn haettu liekki sammuu lopulta, mutta jatkaa paloaan ihmissydämissä. Jakamalla rauha ei vähene, vaan päinvastoin lisääntyy.

Jaa artikkeli: