Antoisa kestävä elämä

Juuso Puurula

Jostakin on luovuttava, mutta ympäristövastuullisen elämäntavan ei tarvitse olla rangaistus, tietää kestävän kehityksen asiantuntija Juuso Puurula.

Hämeenlinnan Ilmaston viikkoa vietetään ennen pääsiäistä verkossa viime vuoden tapaan koronapandemian vuoksi.

Hämeenlinnan kaupungin ilmastokoordinaattori ja Allianssin Ilmastonmuutosvoimaa-hankkeen koordinaattori Juuso Puurulan katse tähyää samalla jo vuoteen 2022. 

– Vahvistamme verkostoa ja rakennamme brändiä. Jokainen kannustaa tahollaan sosiaalisessa mediassa kestäviin elämäntapoihin. Ensi vuonna näymme ja kuulumme myös kaupungilla. 

Ilmaston viikko on seurakunnan, kaupungin, Hämeen Ammattikorkeakoulun, paikallisten järjestöjen ja vapaaehtoisten yhteisponnistus ilmaston puolesta.  

Teemaviikko syntyi viime vuonna WWF:n Earth Hour -tapahtuman ympärille oppilaitospappi Jaana Lehtosen ja tuolloin vielä kestävää kehitystä HAMK:ssa opiskelleen Juuson keskusteluista. Pohjois-Pohjanmaalta opiskelijaksi Hämeeseen tullut Juuso tutustui moniin hämeenlinnalaisiin ja kaupunki tuli tutuksi. 

Hämeenlinnassa on hienot kulttuurimaisemat ja historia. Juuso toteaa kaunista luontoa löytyvän Suomessa – onneksi – joka paikasta, mutta nuoria kiinnostavien palveluiden ja paikkojen skene on aika pieni.

– Nuoret aikuiset käyttäisivät mielellään urbaaneja, pienimuotoisia palveluita. Jutut, joihin liittyy kuluttamisen vastuullisuusnäkökulma, kuten kierrätys tai hävikkiruoka, voivat olla hauskoja ja inspiroivia. Olohuone jatkuu kaupunkiin, Juuso visioi. 

– Toivottavasti pendelöinti- ja etätyömahdollisuudet tuovat kaupunkiin myös nuorempaa väkeä.  

Eettistä keskustelua  ei pidä vaientaa 

Lapsuutensa ja nuoruutensa maaseudulla maitotilan arkea elänyt Juuso seurasi Kari Kuulan eläinten oikeuksia räväkästi puolustaneesta kolumnista noussutta keskustelua – pettyneenä. Median kiinnostus lopahti, kun siirryttiin vastakkainasettelusta syvempiin pohdintoihin. 

– Jäi sellainen olo, että piispat pelästyivät ja halusivat kannanotollaan vaientaa kaiken kriittisyyden. Mutta kuka käy eettistä keskustelua, jollei kirkko?  

Äänensävyyn hiipii turhautuneisuutta, kun Juuso analysoi ilmastokeskustelua. 

– Nuorten asenteita edelleen kuitataan et tiedä mitään vielä koska olet nuori -argumenteilla. Näin sanovat eivät ymmärrä, että maailma on muuttunut. On esimerkiksi uutta tutkimusta ja teknologiaa.  

– Meille on toitotettu koko elämä sitä, että raha on kaiken tärkein mittari: Miten voin kasvattaa omaisuutta ja kilpailukykyä, miten voin maksimoida tehokkuuden. Mutta elämässä tulee olla muutakin sisältöä ja joskus vähempi voi olla parempi. 

Toiveikkuutta luo se, että moni on huomannut kestävän elämäntavan luovan merkityksellistä ja rikasta elämää. Kestämättömistä asioista pitää luopua, tilalle voi kuitenkin tulla jotain antoisaa ja arvokasta, kuten aikaa läheisille.  

– Kummipoikani täytti juuri vuoden. Toivon hänelle mahdollisuuksia hyvään elämään ja itsensä toteuttamiseen. Se motivoi minua työskentelemään ilmastokriisin estämiseksi.  

Hämeenlinnan Ilmaston viikko 22.–27.3.2021 

  • Ilmastoparlamentti ti 23.2. 
  • Yritysvastuuaamukahvit Parkissa pe 26.3. 
  • Ilmastotekoja sekä vinkkejä kestävään elämäntapaan sosiaalisessa mediassa 
  • Eräs Teatterin ja Sibelius-seuran ilmastovideo 
  • Valojen sammutus koko kaupungista Earth Hourin ajaksi la 27.3. klo 20.30–21.30 
  • Ja paljon muuta ilmastoteemaista ohjelmaa, lisätietoja: www.hameenlinna.fi/ilmastonviikko  
Jaa artikkeli: