Vallan keskuksesta armon keskukseen

Silhuettikuva kolmesta tietäjästä, jotka seuraavat kirkasta tähteä.

Mitähän olisi tapahtunut, jos idästä tulleet tietäjät olisivat seuranneet uskollisesti tähteä? Sitä emme saa tietää. Heidän retkensä ei kuitenkaan päätynyt täydelliseen katastrofiin. Heille tarjotaan uusi mahdollisuus.

Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodeksen aikana, Jerusalemiin tuli idästä tietäjiä. He kysyivät: ”Missä se juutalaisten kuningas on, joka nyt on syntynyt? Me näimme hänen tähtensä nousevan taivaalle ja tulimme osoittamaan hänelle kunnioitustamme.” 
(Matt. 2:1-2)

Kuningas Herodes I hallitsi varsin haastavana ajanjaksona. Rooman valtakunnassa vaihtui keisari verisen valtataistelun jälkeen ja valtakunnan alueiden hallinnasta käytiin kiivasta kamppailua. Ei siis ihme, että Herodes suhtautui epäluuloisesti kaikkeen, joka saattoi horjuttaa hänen asemaansa. Säikähdys on ilmeinen, kun hänen luokseen tulee ulkomaalaisia tietäjiä, jotka kertovat hätkähdyttävän uutisen: ”On syntynyt uusi juutalaisten kuningas.” Herodeksen pelkoa lisäsi se, että hän oli juutalaisten kuningas, mutta hänen juutalaisuutensa oli vähän epäilyttävää. Itse asiassa häntä kutsuttiin idumealaiseksi isänsä takia ja äiti puolestaan oli nabatealainen (nabatealaisten pääkaupunki oli Petra).

Vallan vaarat

Evankeliumin kertomukseen liittyvät tapahtumat ovat vaarallisen hyvä esimerkki siitä, miten ihmisen taustan korostaminen voi johtaa vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin. Aina, kun korostamme ihmisen ihonväriä, kulttuuria, mielipiteitä tai sukupuolta, on vaarana unohtaa jokaisen ihmisen mittaamaton arvo ihmisenä. Kristillisen käsityksen mukaan tämä arvo perustuu sekä luomiseen että Kristuksen tuomaan lunastukseen. Herodes kuitenkin tuijotti sekä omaa että mahdollisen uhkaajan taustaa ja teki siitä ikäviä johtopäätöksiä.

Sen, jolla on valtaa, tulisi käyttää asemaansa niitten hyväksi, joilla valtaa ei ole. Monin tavoin Herodeskin täytti tätä odotusta. Hän rakennutti kaupunkeja ja teetti niihin koko kansaa hyödyttäviä ratkaisuja vesitorneista turvamuureihin. Vallanhalussaan ja pelossaan hän kuitenkin pelkäsi muutosta, koska kaikki muutokset olivat uhka hänen nykyiselle asemalleen. Niinpä hän käyttää tietäjiä hyväkseen.

Kovin nykyaikaiselta kuulostaa se, miten hän tiedustelee ja urkkii, käyttää asiantuntijoita ja tekee niistä omia johtopäätöksiään. Näistä muodostuu sellainen keitos, joka myöhemmin johtaa evankeliumin kuvaamaan Betlehemin lastensurmaan.

Tietäjien tiedonjano

Tietäjätkin ovat liikkeellä muutoksen takia. He näyttävät suhtautuvan muutokseen uteliaasti. Muutos ei ole pelottava, vaan kiinnostava mahdollisuus. Idän maat olivat tunnettuja astrologian harrastuksestaan. Idässä asui pakkosiirtolaisuuden jäljiltä myös vahvoja juutalaisyhdyskuntia. Siten uuden tähden näkeminen oli helposti yhdistettävissä niihin samoihin ennustuksiin, joista lainopettajat kertoivat Herodekselle.

Sinä, Juudan Betlehem,
      et ole suinkaan vähäisin heimosi valtiaista,
      sillä sinusta lähtee hallitsija,
      joka on kaitseva kansaani Israelia.

Tietäjien odotukset

Odotettua Messiasta pidettiin tähtenä, joka nousee häätämään väärät valtiaat ja tuomaan oikeudenmukaisuuden kansalleen. Tämän lupauksen täyttymistä itämaan tietäjät olivat lähteneen katsomaan. Kaikessa uteliaisuudessaan, seikkailunhalussaan ja rohkeudessaan nämä itämaan viisaat kuitenkin sortuvat seuraamaan enemmän omia ennakko-oletuksiaan kuin näkemäänsä selvää merkkiä. Sen sijaan, että olisivat ottaneet muutoksen mahdollisuutena, he kaipasivat muutokselta jotain perinteistä.

Tähti merkitsi heille kuninkuutta, mutta itse kuninkuus oli toisenlaista, kuin he osasivat kuvitella. Jos he olisivat uskollisesti seuranneet tähteä, he eivät olisi menneet pääkaupunkiin ja hallintopalatsiin kyselemään uudesta hallitsijasta. Jos he olisivat luottaneet siihen, mikä oli ilmoitettu, he olisivat löytäneet perille nopeammin.

Tietäjien uusi mahdollisuus

Tähden seuraaminen ei ole helppoa. Meidän näkökulmastamme tähti ei juurikaan valaise, se vain osoittaa suuntaa. Tähti kutsuu meitä seuraamaan tietä, joka voi olla pimeä ja mutkikas. Betlehemin tähti ei ainakaan kutsunut valtatielle eikä vallan keskukseen. Se johti johonkin vielä tärkeämpään – armon keskukseen. Armo on onneksi suurempi, kuin meidän erehdyksemme ja väärin tekemisemme. Tietäjätkin saivat uuden mahdollisuuden.

Todellinen muutos on kuitenkin vielä kätkössä – salattuna pienessä lapsessa ja tämän lapsen tulevaisuudessa. Aikuistuttuaan Jeesus itse sanoo:

Minä olen maailman valo. Minun seuraajieni ei koskaan tarvitse kulkea pimeässä, sillä heillä on elämän valo. (Joh. 8:12 – UT2020)

Tietäjien tielle

Ei enää pimeitä teitä, mutkia ja mäkiä. Maailman valo kutsuu meitä seuraajikseen. Tämän valon ensimmäisiä todistajia olivat nuo itäisen maan viisaat, Raamatun näkökulmasta pakanat, jotka samalla kuljettivat tiedon uudenlaisesta kuninkaasta omaan kotimaahansa. Se ei kuitenkaan riittänyt. Kirkko on kutsuttu tietäjien tielle. Kirkolle on annettu tehtävä viedä sanomaa tuosta valosta kaikkeen maailmaan.


Kirkkomme Lähetys toivottaa hyvää ja siunattua uutta vuotta.

Jaa artikkeli: