Tänä päivänä internetin kautta reaaliaikaisesti tavoitetaan kristillisellä sisällöllä miljoonia kiinankielisiä eri puolella maailmaa.
Kiinalainen sananlasku: ”Kun muutoksen tuulet puhaltavat, jotkut ihmiset rakentavat muureja ja toiset rakentavat tuulimyllyjä.”
Kun puhutaan melkein mitä tahansa Kiinasta, niin todennäköisesti aina jossain päin Kiinaa se on totta. Kiinan suuruutta on vaikea hahmottaa. Väkeä on noin 240 kertaa enemmän kuin Suomessa, yli 1,4 miljardia. Väestö kasvaa yhä, vaikka kasvu on hidastunut. Yhden lapsen politiikasta luovuttiin vuonna 2016. Pinta-ala on 27 kertaa Suomea suurempi. Virallisia vähemmistöjä maassa on 55 ja yli 250 vähemmistökieltä. Kuitenkin 90 % puhuu mandariinikiinaa.
Kiinassa on käynnissä ehkä maailmanhistorian suurin muuttoliike. Maalta kaupunkiin muuttaa niin paljon ihmisiä, että joka kuukausi voitaisiin perustaa uusi miljoonakaupunki. Muutama vuosikymmen sitten Kiina oli maatalousyhteiskunta ja nyt jo 60 % väestöstä asuu kaupungeissa.
Kiinan talouskasvu on ollut noin 6 % vuosivahdissa 90-luvulta lähtien. Kiina nosti kolmenkymmen vuoden aikana yli 500 miljoonaa ihmistä äärimmäisestä köyhyydestä. Kiinan talousihme ei ole kuitenkaan rakentunut ekologisesti ja sosiaalisesti kestävälle pohjalla. Se on kasvattanut rikkaiden ja köyhien välistä kuilua, lisännyt korruptiota ja tuhonnut ympäristöä. Esimerkiksi kiinalaisten hiilijalanjälki on nelinkertaistunut 20 vuodessa.
Kommunismin perinnöstä kirkon kasvuun
Mao Zedongin valta kesti kolme vuosikymmentä. Hänen onnistui luoda ympärilleen valtaisa palvontakultti. 1960-luvun kulttuurivallankumouksen aikana nuorisojoukot, joita hän ohjasi, tuhosivat temppeleitä, kirkkoja ja Buddhan patsaita.
Kiinalaiset kristilliset johtajat kertovat ateistisen kommunismin vaikutuksesta. Ihmiskäsitys, avioliittokäsitys, tunteiden ilmaiseminen – kaikki valjastettiin kommunistisen ideologian alle.
Kiinan kristillisten johtajien mukaan kristityt tarvitsevat todella laajaa Raamatun ja kristillisen etiikan opetusta. Protestanttien määrän varovaisesti arvioidaan olevan 70 miljoonaa ja maassa onkin kansallisesti maailman suurin protestanttinen kirkko. Kristittyjen määrä yhteensä on noin 100 miljoonaa. Vuosittain kastetaan pari miljoonaa aikuista. Kiinan kirkko siis kasvaa voimakkaasti. Joka päivä jossain päin Kiinaa avataan uusi kirkko.
Noin puolet Kiinan protestanttisista kristityistä kuuluu Kolmen itsen liikkeen — eli rekisteröityihin — seurakuntiin ja puolet ei-rekisteröityihin. Kolme itseä ovat itsehallinto, itsekannattavuus ja itsenäinen julistustoiminta.
Kiinassa kristittyjen tilanne on pahin yli vuosikymmeneen
Nopeasti kasvavat kristilliset seurakunnat ovat kuitenkin uhka valtion näkökulmasta. Valtiovalta korostaa harmonian periaatetta yhteiskunnassa. Kristittyjä on nyt enemmän kuin kommunistisen puolueen jäseniä. Kiinan uskonnonvapaustilanteen nähdään olevan huonoimmillaan sitten 1960-luvun kulttuurivallankumouksen. Maassa on toistuvia hyökkäyksiä kotiseurakuntiin, mutta myös Kolme Itse -kirkkoihin, jotka aiemmin olivat enimmäkseen suojassa painostustoimista. Erilaisten uskonnollisten lahkojen määrä on valtava. Tämä osaltaan on saanut hallituksen tiukentamaan lakeja ja säädöksiä koskien uskontoja yleensä, mukaan lukien kristityt.
Muutamissa provinsseissa ristejä on poistettu kirkkojen katoilta ja pastoreita pidätetty. Raamattukoulut ovat suurennuslasin alla. Viranomaiset haluavat tarkkaan arvioida, miten uskontoa opettavat henkilöt koulutetaan.
Open Doors -järjestön julkaisema World Watch List 2019 raportoi Kiinan olevan vainotilaston suuria nousijoita, nyt sijalla 27 (43/2018). Kaikkea uskonnollista toimintaa seurataan ja rajoitetaan entistä voimakkaammin. Raportin mukaan nyt noin puolet Kiinan kristityistä kärsii jonkinlaista vainoa. Silti uusia kotiseurakuntia syntyy ja herätys etenee vainojen alla.
Evankeliumi kiinalaisille median välityksellä
Suomen ev. lut. kirkon lähetysjärjestö Medialähetys Sanansaattajat (Sansa) on ollut mukana mandariinikiinankielisessä radiotyössä vuodesta 1974. Myöhemmin työ on laajentunut muihinkin viestimiin. Tänä päivänä internetin kautta reaaliaikaisesti tavoitetaan kristillisellä sisällöllä miljoonia kiinan kielisiä eri puolella maailmaa. Sansa tukee Kiinan medialähetystyötä kolmen kumppanin kautta. Ne ovat maailman suurimmat medialähetysjärjestöt TWR (Trans World Radio) ja FEBC (Far East Broadcasting Company) sekä kristillinen radioasema VOS (Voice of Salvation).
Kiinassa on 800 miljoonaa internetin käyttäjää, ja älypuhelimien määrä on asukaslukua suurempi, yli 1,5 miljardia. Sosiaalisessa mediassa on yli miljardi kiinalaista eli 71% väestöstä. Internet ja erilaisten mobiilisovellusten ja sosiaalisen median verkostojen määrä kasvaa nopeaa vauhtia. Medialähetystyössä voidaan tehokkaasti hyödyntää näitä nykyteknologian mahdollisuuksia.
WeChatissa tavataan!
Maassa, jossa välimatkat ovat pitkiä ja tiet monin paikoin huonoja, ovat kommunikointi- ja tiedonvälityskeinot kehittyneet nopeasti. Nykytekniikka mahdollistaa sosiaalisessa mediassa reaaliaikaisen kommunikoinnin ja vuorovaikutuksen kristillisten ohjelmantuottajien ja yleisön välillä.
Kiinan suosituin sosiaalisen median kanava on nimeltään WeChat ja sillä on yli miljardi käyttäjää. Palvelu on Kiinan valtion omistama, ja sillä voi esimerkiksi maksaa laskuja sekä bussilippuja, lukea lehtiä, etsiä ja löytää tietoa itseä kiinnostavista asioista sekä käydä keskusteluja. WeChat on kuin Facebook, YouTube ja PayPal, kaikki samassa paketissa.
WeChatissa voi jakaa radio-ohjelmia, ja niin tekevät myös Sansan yhteistyökumppanit FEBC ja VOS. WeChatin kristillisissä ryhmissä ohjelmien kuuntelijoita on miljoonia. Monet heistä kysyvät uskosta ja Jeesuksesta. Kristillisten järjestöjen työntekijät ja vapaaehtoiset vastaavat heille ja käyvät henkilökohtaisia keskusteluja.
Luotettavaa raamattuopetusta
Internetissä ja muilla kanavilla on saatavilla myös raamatullisesta kristinuskosta sivussa olevaa, kristilliseltä näyttävää ja kuulostavaa materiaalia. Monet sellaista materiaalia tuottavat järjestöt hankkivat myös aktiivisesti sivustoilleen käyttäjiä. Siksi yksi tärkeimmistä medialähetystyön alueista on raamatunopetus.
Yksi suurimmista puutteista on puute raamattukoulutuksen saaneista seurakuntien vetäjistä. Kolmen itsen liikkeen seurakunnissa on koulutettuja pappeja. Seurakunnilla on varaa lähettää pappinsa Kiinassa sijaitseviin raamattukouluihin.
Ei-rekisteröidyissä seurakunnissa tilanne on toinen. Pienimmillään seurakunta jossain syrjässä saattaa olla 10-20 hengen raamattupiiri. Sitä vetää henkilö, jolla ei ole minkäänlaista raamattukoulutusta. Ainut koulutus on se oppi, jota on saatu medialähetystyön piirissä olevista ohjelmista. Vetäjä kuuntelee ohjelman, tekee muistiinpanoja ja käyttää niitä ryhmänsä kanssa.
Kurssikokonaisuuden nimi on Seminary on the Air (SOTA) eli Radioseminaari. Koulutusmateriaali sisältää yli 2000 sivua oppikirjoja sekä yli 500 tuntia opetuksia ja luentoja äänitallenteina. Kolmen vuoden SOTA-etäkoulutuksessa käytetään digitaalisen opiskelun viimeisimpiä opetusmetodeja.
Kiinalainen sananlasku: ”Tuhannenkin virstan matka alkaa yhdellä askeleella.”
Mervi Viuhko
Verkostotoiminnan johtaja
Medialähetys Sanansaattajat (Sansa)