Tänä talvena Anneli Mörä-Leino on potkukelkkaillut Vesankajärven retkiluisteluradalla. Jäätä pitkin pääsee Sikosaaren laavulle, jossa voi nauttia talvipäivän eväistä.
Anneli Mörä-Leino, 66, on potkukelkkaillut lapsesta saakka. Mörä- Leinon mukaan lajissa parasta on sen helppous ja puitteet.
– Potkukelkkailua ei ole lajina tarvinnut keksimällä keksiä. Aikanaan on kehitetty kelkka, ja sen käytöstä on sitten tullut sopiva liikuntamuoto. Kelkka on ainoa asia, jonka harrastaja tarvitsee aloittaakseen.
– Pidän valtavasti ulkoilulajeista, ja potkukelkkailu tarjoaa hienon luontokokemuksen. Mikä tunne onkaan olla yksin kelkan kanssa järven jäällä, kevätauringossa, eväät repussa, Mörä-Leino haaveilee.
Jyväskylän yliopiston entinen liikuntapäällikkö tunnustaa nauttivansa myös vauhdin hurmasta, jota potkukelkkailu tarjoaa. Kesäisin Mörä-Leino viettää aikaa järvellä soudellen.
Nykyisen potkukelkkansa Mörä-Leino hankki noin 15 vuotta sitten. Hän osti sen käytettynä tuttavaltaan, eli kelkka on kestänyt aikaa.
Terät tylsyvät kuten luistimissakin, mutta hirveästi huoltoa nämä eivät tarvitse.
– Olen ollut erittäin tyytyväinen tähän hankintaan. Hankin samanlaisen Eslan Kicksparkin sittemmin myös miehelleni mökkipaikkakuntamme urheiluliikkeestä, Mörä-Leino kertoo.
– Tähän malliin on saatavilla tavallisten jalasten lisäksi kilpa- ja lumijalakset. Terät tylsyvät kuten luistimissakin, mutta hirveästi huoltoa nämä eivät tarvitse.
Mörä-Leinon mielestä laji sopii kaikille. Hän kuitenkin muistuttaa, että helppoudesta huolimatta potkukelkkailukin vaatii varovaisuutta, erityisesti jäällä liikuttaessa, jossa vastaan voi tulla esimerkiksi avanto- tai pilkkireikä.
Potkukelkkailun MM-kisat järjestetään Multialla jo 32. kerran maaliskuussa. Mörä-Leino on ollut kisoissa aiemmin, ja aikoo ottaa osaa niihin myös tällä kertaa.
– Vuoden 2011 kisoissa potkuttelin 42 kilometrin maratonin ajassa 2.02. Kahden tunnin alitus jäi pienestä kiinni, hän muistelee.
Kisat elävät aina sääolosuhteiden mukaan. Aiempina vuosina kisoissa on ollut viesti, ja monta eri mittaista matkaa, aikuisille ja lapsille omansa. Mörä-Leino pitää tapahtuman tunnelmasta, ja iloitsee siitä, miten laji kiinnostaa myös maailmalla.
– Multialle on tultu aina Kanadasta saakka, Mörä-Leino ihmettelee.
Jaa artikkeli: