”Tulevaisuus on nuorissa”

Siiri Siika-aho (vas.) ja Tinja Jaakola istuvat Kaupunginkirkon portailla.

Jyväskylän seurakuntaan perustetaan nuorten vaikuttajaryhmä.

Siiri Siika-aho (vas.) ja Tinja Jaakola ovat mukana nuorten edustajina Keskustan alueen aluejohtokunnassa. Päätöksentekoon osallistuminen on heidän mukaansa avartanut näkemystä seurakunnasta.

Nuoret pääsevät vaikuttamaan Jyväskylän seurakunnan toimintaan aiempaa vahvemmin. Kirkkoneuvoston päätöksen mukaan seurakuntaan perustetaan nuorten vaikuttajaryhmä, joka on mukana asioiden valmistelussa ja päätöksenteossa. Vaikuttajaryhmä osallistuu myös toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen.

Siirtymäkaudelle syyskuun alusta 2023 tammikuun loppuun 2024 nuorten vaikuttajaryhmä muodostetaan Jyväskylässä aluejohtokuntien nuorten edustajista. Jatkossa nuoret nimetään neljään aluejohtokuntaan vuodeksi kerrallaan.

Heinäkuussa voimaan astuneen uuden kirkkojärjestyksen mukaan jokaiseen seurakuntaan tulee perustaa nuorten vaikuttajaryhmä konfirmoiduista alle 29-vuotiaista seurakunnan jäsenistä.

Jyväskyläläisten Tinja Jaakolan ja Siiri Siika-ahon mielestä kirkolliskokouksen hyväksymä muutosesitys on tärkeä.

– Tulevaisuus on nuorissa. On hyvä, että nuoret pääsevät vaikuttamaan oman seurakunnan asioihin, he sanovat.

 Olen tosi kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.

Lyseon lukiossa opiskelevat Jaakola ja Siika-aho ovat toimineet aktiivisina isosina useaan otteeseen rippikoulun jälkeen.

Isostoiminnan kautta he innostuivat myös seurakunnan päätöksenteosta. Molemmat ovat olleet mukana ensin Huhtasuon alueneuvoston ja sittemmin Keskustan alueen aluejohtokunnan toiminnassa.

Jyväskylän seurakunnassa nuorilla on ollut mahdollisuus osallistua alueneuvostojen ja vuoden alussa aloittaneiden aluejohtokuntien työskentelyyn jo muutaman vuoden ajan läsnäolo- ja puheoikeudella.

– Olen tosi kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Kun halukkuutta nuorten edustajaksi kysyttiin, olin innokas näkemään, miten voin vaikuttaa asioihin seurakunnassa, Jaakola sanoo.

Alueelliseen päätöksentekoon osallistuminen on avartanut näkemystä seurakunnasta. Jaakola ja Siika-aho kokevat, että heidän ääntään on myös kuultu. Molemmat ovat tyytyväisiä Huhtasuon ja Keskustan alueen nuorten toimintaan.

– Monia nuorille tarjottavia palveluita, kuten lyhytterapiaa ja oppilaitosdiakoniaa, voisi tosin mainostaa enemmän ja laajemmin. Matalan kynnyksen keskustelu- ja kriisiapu on nuorille tosi tärkeää. Toivottavasti näistä palveluista pidetään myös jatkossa kiinni, Siika-aho painottaa.

Jaakolaa ja Siika-ahoa harmittaa, että monilla nuorilla on kovin kapea käsitys kirkosta. He uskovat, että mitä enemmän nuoria valitaan mukaan päättämään asioista, sitä myönteisemmäksi myös asenteet muuttuvat.

Nähtäväksi jää, millaisen roolin ryhmä ottaa.

Nuorten vaikuttajaryhmä on yksi väylä saada nuorten ääni kuuluviin seurakunnassa. Kirkkoherra Arto Viitalan mukaan on tärkeää vahvistaa nuorten osallistumista päätöksenteossa.

– Aluejohtokunnissa nuorilla on jo ollut vahva edustus, ja se on osoittautunut hyväksi malliksi. Paikallistasolla puhutaan usein juuri toimintaa lähellä olevista konkreettista asioista.

– Yhtä tärkeää on saada nuorten ääni kuuluviin vaikuttajaryhmän kautta. Nähtäväksi jää, millaisen roolin ryhmä ottaa, ja minkälaisiin asioihin nuoret haluavat yhdessä vaikuttaa, Viitala sanoo.

Tiesitkö?

  • Syksyn 2023 kuluessa Jyväskylän seurakunnassa on tarkoitus päättää pysyvämmistä järjestelyistä liittyen nuorten vaikuttajaryhmän muodostamiseen.
  • Siirtymäkaudella syyskuun alusta 2023 tammikuun loppuun 2024 nuorten vaikuttajaryhmä muodostetaan aluejohtokuntien nuorten edustajista.
  • Nuorten nimeäminen ja neuvoa antava valinta toteutetaan alueiden nuorisotyön kautta.
  • Vaikuttajaryhmä ottaa osaa asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon sekä toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen.
Jaa artikkeli: