Lastentila Itu Kirkkopuiston laidalla odottaa jo lapsia ja perheitä, ja toiminta alkaakin pienimuotoisesti. Seurakunnassa pohditaan jatkuvasti, kuinka toimintaa pystytään järjestämään mahdollisimman turvallisesti.
Koronarajoitukset ja suositukset jatkuvat Jyväskylässä, mutta lasten ja nuorten harrastustoimintaa on pyritty niiden puitteissa pitämään kaupungissa käynnissä, niin myös seurakunnassa.
– Olemme eläneet kohta vuoden koronan varjossa, ja monella on jo suuri tarve kokoontua. Tähän tarpeeseen haluamme vastata turvallisilla tavoilla, sanoo yhteisen seurakuntatyön johtaja Heli Ahonen.
Osallistujamäärän rajoittamisen lisäksi huolehditaan turvaväleistä, noudatetaan hygienia- ja muita turvallisuusohjeita ja maskisuositus koskee tällä hetkellä 12-vuotta täyttäneitä.
– Puitteet ovat nämä, mutta haluamme kohdata ja palvella niiden mukaisesti. Elämme yhä hyvin epävarmassa tilanteessa ja reagoimme muutoksiin tarpeen mukaan. Kannattaa seurata tietoja tapahtumista ja kokoontumisista verkkosivuiltamme, Ahonen kannustaa.
Poikkeuksellisen talven aikana seurakuntaan on valmistunut uusi lastentila Itu osoitteeseen Kilpisenkatu 6. Tila mahdollistaa monenlaista toimintaa ja tapahtumia. Sijainti on keskeinen, ja aivan naapurista löytyvät seurakunnan Silmu-tilat Valtiontalossa, Kaupunginkirkko ja Vanhan Pappilan piha-alue.
– Toivomme tästä avointa matalan kynnyksen paikkaa perheiden ja lasten käyttöön, kunhan korona hellittää, suunnittelee varhaiskasvatuksen ohjaaja Anne Kettunen.
Tällä hetkellä ryhmät on pidettävä pieninä. Kerhot ja ryhmät, kuten vauva- ja taaperoryhmät, päiväkerhot ja muskarit voivat kuitenkin pyöriä. Pop-up-muskarit ja muu avoimien ovien toiminta ovat osittain tauolla, ja osaan pyydetään ilmoittautumaan etukäteen. Tiedot kannattaa tarkistaa joko nettisivulta tai työntekijöiltä.
– Unelmoimme avajaisista ja muista tapahtumista. Haluaisimme heti toivottaa kaikki tervetulleiksi, mutta nyt on elettävä rajoitusten mukaan.
Keväällä korona pakotti luopumaan kokoontumisista, mutta alkujärkytyksen jälkeen löytyi uusia keinoja pitää yhteyttä perheisiin. Osa niistä tulee käyttöön jatkossakin, osa jäänee kokeiluiksi. Perheissä odotettiin kerhokirjeitä, tehtäviä tehtiin innolla ja lastenohjaajille lähetettiin kuvia kerholapsista.
– Kevät oli rankka, mutta myös innosti uskaltamaan ja oppimaan uutta. Aloimme tehdä videoita, kehitimme kirjepäiväkerhoja ja nettiperhekerhoja ja rakensimme piha-alueille rastiratoja ja elämyspolkuja, Kettunen luettelee.
Jutussa kerrotut toimintalinjaukset voivat näinä aikoina muuttua nopeasti. Tarkistattehan tapahtumakohtaiset ajankohtaisimmat tiedot Jyväskylän seurakunnan verkkosivuilta, jyvaskylanseurakunta.fi/tapahtumat.
Riparit sujuivat etänäkin hyvin, mutta leirejä on ikävä
Vuonna 2020 riparit käytiin Jyväskylän seurakunnassa osittain etänä, ja konfirmaatioita pidettiin pieninä ryhminä.
– Näissäkin oloissa rippikoulu oli usean palautteen mukaan hyvällä tavalla mieliinpainuva ja onnistunut, sanoo nuoriso- ja rippikoulutyön asiantuntija Janne Kippola.
Etärippikoulussa verkkotyöskentely tuli tutuksi, ja isoskoulutusta voidaan jatkaa samaan tapaan. Verkko ei kuitenkaan voi täysin korvata lähikohtaamista, vaan edelleen halutaan järjestää lähikohtaamisia ja jakaa osallistujat tarpeen mukaan pieniin ryhmiin.
Verkkotapaamiset soveltuvat turvallisesti isollekin porukalle. Kun kaikki kokoontuminen keväällä loppui, nuoria voitiin kohdata verkossa Discord-alustalla. Keino on jatkossakin käytettävissä, jos tarvetta ilmenee. Alakouluikäisten pelikerho Fisuklupi Minecraft-maailmassa jatkuu verkossa kuten ennenkin.
Tilanteeseen sopeutumista oli esimerkiksi yhteistyö Taika-Petterin kanssa. Kun kiertue kouluihin peruuntui, jaettiinTaika-Petterin ja Jakke Jääkarhun tunnetaitovideot maksutta koulujen käyttöön.
Kippola on tyytyväinen, että lasten ja nuorten toimintaa voidaan jatkaa soveltaen, ja vain vähän joudutaan perumaan kokonaan. Osallistujamäärien rajoituksiin on ehditty tottua jo syyskaudella. Harmillisesti rajoitukset ovat näkyneet joissakin avoimien ovien tapaamisissa, missä on jouduttu käännyttämään halukkaita tulijoita takaisin. Siksi joihinkin kokoontumisiin pyydetään ilmoittautumaan etukäteen. Koululaisten avoimia iltapäiväryhmiä on jaettu pienempiin osiin ja eristetty ryhmiä toisistaan tai jokin aika saatetaan varata vain tietyn koulun oppilaille.
Leirit ja muut yön yli kestävät retket ovat toistaiseksi tauolla, mutta päiväretkiä voidaan järjestää. Keväälle suunniteltujen rippileirien kohtalo pyritään ratkaisemaan mahdollisimman pian.
– On pakko elää tilanteessa ja muuttaa suunnitelmia nopeastikin. Tuttuihin, kaivattuihin kokoontumisiin palataan heti, kun rajoituksia helpotetaan. Se on varmasti kaikkien toiveissa, Kippola sanoo.
Myös nuorten yksilötapaamiset ja pienet ryhmät voivat jatkua. Nuorisotyönohjaajat tapaavat pienryhmiä muun muassa Gradialla ja päivystävät kohtaamispaikka Bostarilla. Kadulle jalkaudutaan säännöllisesti.
Jaa artikkeli: