Lasten luovuus pääsi valloilleen kirkon seurakuntasalissa. Tuloksena oli legoista ja duploista rakennettu Martti Lutherin ajan Wittenbergin kaupunki.
Reformaattorin kotikaupungin rakentaminen oli iso urakka. Rakennusvastuuta kantoivat 30–40 lasta ja aikuista, joista aikuisten rooli oli lähinnä kaupungin alla olevien pöytäliinojen laittaminen paikoilleen. Lapset olivat pääosin alle kouluikäisiä.
Rakennushommia tehtiin seurakunnan perheilloissa kolmena kertana kolmen kuukauden aikana. Jokaisella kerralla työn touhussa oltiin noin puolitoista tuntia.
Tikkakosken alueseurakunnan seurakuntapastori Ville von Gross oli mukana ideoimassa projektia.
Pastori Ville von Gross kertoo Lego-Wittenbergistä. Katso video.
– Ajatuksena oli se, että kokoonnutaan yhteen ja tehdään yhdessä jotain kivaa reformaation merkkivuoden merkeissä.
Lasten luovuutta ei rajattu
Ensimmäisillä kerroilla lapsille näytettiin videotykillä kuvaa Lutherin ajan Wittenbergistä, jotta he saisivat käsityksen, miltä kaupunki voisi näyttää. Lasten luovuutta ei kuitenkaan lähdetty rajaamaan, vaan jokainen sai tehdä talostaan tai linnastaan sellaisen kuin haluaa. Toki yhtäläisyyksiäkin oikeaan vuoden 1517 Wittenbergiin löytyy. Linnankirkko on osa kaupunkia ja sen edessä seisoo itse Martti Luther, Raamattu ja sulkakynä kädessään.
– Kysyimme lapsilta, mihin heidän mielestään Martti sopisi parhaiten, ja kyllä he olivat yksimielisiä siitä, että kirkon eteen hänet laitetaan, von Gross sanoo.
Rakennushommissa tarvitaan legopalikoiden lisäksi myös energiaa, että jaksaa touhuta. Tämän vuoksi seurakunta järjesti lapsille ja heidän vanhemmilleen pientä iltapalaa. Kun iltapalat oli syöty ja rakennelmat saatu sopivaan pisteeseen, siirryttiin kirkkosalin puolelle lukemaan Lutherin iltasatuja.
Höyryveturikin mahtuu mukaan
Wittenberg saatiin ajallaan valmiiksi, ja siihen käytettiin lähes jokainen Tikkakosken alueseurakunnan lego- ja duplopalikka. Lapset saivat lopuksi valita mieleisensä legohahmon ja laittaa sen omasta mielestään sopivaan paikkaan. Kaikilla hahmoilla on tarina, ja lapset kertoivat tarinoita innolla seurakunnan työntekijöille.
Kaupungista löytyy myös kaikenlaista muuta hirvestä ja kanoista valaaseen, sekä muutama vieläkin yllättävämpi asia.
– Taitaa tuolla muutama traktori ja höyryveturikin olla, mutta kyllä ne Tikkakosken Wittenbergiin sopivat, von Gross naurahtaa.
Tikkakosken Wittenberg ei enää laajene, mutta von Grossin mielestä samantyylisiä rakennusprojekteja voisi kehitellä lisää. Seuraava legoista tehty kaupunki voisi olla vaikka Tikkakoski
Reformaation kotikaupunki
Martti Luther suoritti tohtorin tutkintonsa Wittenbergin yliopistossa ja toimi myöhemmin myös yliopiston professorina. Vuonna 1517 Luther kirjoitti 95 teesiään, joissa hän arvosteli katolisen kirkon anekauppaa.
Legendan mukaan Luther naulasi nämä teesit Wittenbergin Linnankirkon oveen.
Tuosta merkittävästä tapahtumasta on kulunut 500 vuotta ja sitä on haluttu tuoda esille myös Tikkakoskella. Wittenbergin kaupungin rakentaminen legoista on ollut paikallisille lapsille hauskaa, mutta myös opettavaista.
Rakentamisen ohessa on myös opittu reformaatiosta, Martti Lutherista ja millaista elämä oli tuohon aikaan.
Jaa artikkeli: