Keveys ja liikutetuksi tulemisen kokemus ovat kiehtoneet jyväskyläläislähtöistä tanssija-koreografi Sebastian López-Lehtoa jo useamman vuoden. Näitä teemoja hän käsittelee myös pääsiäisen aikaan Kuokkalan kirkossa esitettävässä Light-tanssiteoksessaan.
Sebastian López-Lehto seisoo Kuokkalan kirkon lehterillä ja katsoo kirkkosalia lumoutuneena. Vaaleus ja korkeus hivelevät tanssijan silmää. Hän näkee laajan tilan lahjana, joka tukee hänen kehoaan ja liikkeitään.
Hiljaisen viikon alussa Kuokkalan kirkko täyttyy kevyestä virtaavasta liikkeestä, kun López-Lehto tuo sinne sooloteoksensa Light. Siinä hän pohtii mystiselle kokemukselle ominaisia teemoja, kuten laskeutumista ja nousemista, vapautta ja välttämättömyyttä sekä hetkellisyyttä ja ikuisuutta tanssin kautta. López-Lehdon kanssa teoksen toteuttavat valosuunnittelija Alina Pajula ja äänisuunnittelija Emmi Kaasalainen.
Teos on jatkumoa López-Lehdon aikaisemmille töille, joissa hän on käsitellyt keveyttä. Aihepiirissä häntä puhuttelee sen tutkiminen, kuinka pieni asia voi olla, jotta sen voi kuitenkin tuntea.
Olen pohtinut, minkälaisia asioita ruumiinsa kautta voi tuntea.
– Olen kiinnostunut siitä, kuinka me voisimme vähentää ylimääräistä työtä nostaessamme painavaa esinettä tai omaa kehoamme. Light viittaa jonkin keveän tai hienovaraisen tuntemiseen. Olen pohtinut, minkälaisia asioita ruumiinsa kautta voi tuntea. Milloin turtuu, milloin herkistyy? Pohjimmiltaan tässä teoksessa on kyse herkistymisestä, López-Lehto muotoilee.
Tanssiteoksen tuominen ensimmäistä kertaa kirkkotilaan herättää hänessä monenlaisia ajatuksia. Tila tuntuu erityiseltä.
– Kirkollisessa tilassa on paljon symboleja ja rikas merkitysmaasto. Olen pohtinut, minkälaiset liikkeet ja materiaalit sopivat sakraaliin tilaan ja kuinka siellä liikutaan suhteessa esimerkiksi kirkon kuoriosaan. Myös suuntia on tarpeen pohtia. Miten otan huomioon liikkeissäni sen, että seurakuntalaiset ovat yleensä rintamasuunta alttarille päin ja seurakunnan työntekijät taas katsovat seurakuntalaisiin päin, tanssija puntaroi.
Mitä sellaiset kokemukset ovat, joissa on käsitys siitä, että tulee jonkun liikuttamaksi.
Light-tanssiteoksen lähtökohtana toimii ranskalaisen filosofi-mystikko Simone Weilin kirja Painovoima ja armo (1947), jonka López-Lehto löysi opiskellessaan tanssia Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Kirjan teemoista esimerkiksi itsestä luopuminen on yksi López-Lehdon kiinnostuksen kohteista. Se voi hänen mukaansa tuntua samalla kertaa kauhealta ja äärimmäisen iloiselta.
– Uskallanko antaa oman painoni maan kannattelemaksi? Mitä sellaiset kokemukset ovat, joissa on käsitys siitä, että tulee jonkun liikuttamaksi. En tiedä, miksi olen tällaisten aihealueiden parissa, mutta niiden kanssa minä elän, mies toteaa.
López-Lehto pitää liikkeen ja kehollisuuden yhteyttä kristillisiin teemoihin olennaisena, mutta pohtii, onko vielä tarpeeksi syvällä asiassa, jotta voisi kertoa siitä oman näkemyksensä. Hän hakee tukea hänelle tärkeästä kirjasta.
– Weiliä on pidetty epäkehollisena, mutta hän puhuu samaan aikaan sekä Kristuksen ruumiista että Kristuksen yliluonnollisesta voimasta. Hän ei tee eroa näiden välille.
Tanssija näkee vahvan yhteyden kehon ja mielen välillä. López-Lehdon arvion mukaan kehon hyvinvointi edellyttää käsitystä oman sielun tilasta. Hän uskoo, että elämä, joka ruokkii sielua, näkyy ryhdissä tai siinä, kuinka kokonainen olo ylipäänsä on.
Edellisen kerran Light-teos esitettiin vuonna 2018 Turussa. Sebastian López-Lehto uskoo, että Jyväskylässä siitä nähdään uudenlainen versio.
– Kolme vuotta sitten elämäntilanteeni oli hektisempi, jolloin käsissäni oli enemmän jännitystä. Kaikki materiaali, mitä tuolloin tein, oli sähäkämpää tai nostetumpaa. Tajuntani oli silloin enemmän käsissä kuin vartalossa. Nyt olen ihmisenä eri tilanteessa, ja kehoni keskusta on enemmän pinnalla.
Sebastian López-Lehdon Light-tanssiteos esitetään Kuokkalan kirkossa 12.–13.4. klo 19 osana Jyväskylän Pääsiäinen -taidefestivaalia. Esitykset ovat maksuttomia. López-Lehto ohjaa Kuokkalan kirkossa myös kaksi kokemuksellisen liikkeen työpajaa ke 13.4. klo 10–12 ja 13–15. Niissä voi tutkia liikutetuksi ja kannatelluksi tulemisen kokemusta liikkeen kautta. Myös työpajat ovat maksuttomia, mutta niihin tulee ilmoittautua osoitteessa jyvaskylanseurakunta.fi/tule-mukaan.Jaa artikkeli: