Tanssitaiteilija Terhi Kuokkanen luo arjesta poikkeavia tunnelmia ja kannustaa ihmisiä kokemaan kehonsa tässä ja nyt.
Kun pieni Terhi Kuokkanen aloitti 4-vuotiaana tanssitunnit Jyväskylässä Tanssikoulu Sarassa, ei näköpiirissä vielä siintänyt ura ammattitanssijana ja koreografina.
– Aloitin tanssimisen niin varhain, että välillä mietin, onko tämä ammatti oikeastaan edes ollut valinta. Siinä vaiheessa, kun ihmiset yleensä valitsevat omia uriaan, tanssi oli jo vienyt minut mennessään.
Nyt, 35-vuotiaana, Kuokkanen valitsee yhä tanssin. Vaikka työ on haastavaa, elanto syntyy monista pienistä puroista ja tekemisen tarkoitusta pitää tuon tuostakin perustella rahoittajille, on tanssitaiteella hänestä merkitystä koko yhteiskunnalle.
– Ajattelen, että kaikella taiteella on merkitystä! Tämän elämän levottomuuden, sähköpostin, kännykän, työn ja lastenhoidon keskellä taide tarjoaa harvinaisen pysähtymisen mahdollisuuden, hän sanoo.
Tavoitteeni on lisätä kehollista empatiaa.
– Kun pääsee katsomaan näyttelyä, teatteria tai muuta vastaavaa, saa hetken vain olla ja vastaanottaa, kokea jotakin yhdessä esiintyjien tai taideteoksen kanssa. Minusta se, että välillä ei tarvitse suorittaa mitään, on hirveän tärkeä arvo.
Kymmenisen vuotta sitten nykytanssiryhmä Off/Balancen yhdessä lapsuudenystävänsä kanssa perustanut Kuokkanen haluaa tarjota ihmisille elämyksellisiä teoksia, joissa on mahdollisuus uppoutua arjesta poikkeavaan tunnelmaan.
– Lisäksi tavoitteeni on lisätä kehollista empatiaa. Sitä on vaikea selittää, mutta joskus kun pysähtyy katsomaan, kuinka toinen ihminen liikkuu, voi yllättäen havaita, että se vaikuttaakin omaan kehoon, hän kuvailee eloisasti.
– Tanssin katsomisen kautta voi siis kokea oman kehonsa.
Nykytanssitaiteessa lavalle nousee koulutettujen ammattitanssijoiden ohella entistä useammin myös meitä tavallisia tallaajia. Kuokkanenkin on tehnyt esityksiä amatöörien kanssa: esimerkiksi pari vuotta sitten eri puolilla Keski-Suomea toteutetussa Rikotaan rajoja -yhteisötaidehankkeessa annettiin ääni – ja näyttämö – muun muassa lapsille, vammaisille ja maahanmuuttajille.
– Mahdollisuus tulla kuulluksi ja nähdyksi on ihmisille valtavan tarpeellinen asia, Kuokkanen toteaa.
– Ja pidän tosi tärkeänä sitä, että tämä mahdollisuus annetaan kaikille. Jokainen ihminen tuo läsnäolollaan myös aivan oman vivahteensa teokseen, ja se on todella siistiä.
Tanssissa saa keskittyä omaan kehoon tässä ja nyt.
Tanssitaiteen maisteriksi valmistuneesta Kuokkasesta tanssi toimii oivana välineenä ihmisten välisessä kohtaamisessa. Nähdyksi tulemista ja yhdessä tekemistä ihmiset kaipaavat yhtä lailla yhteisöllisissä taidetanssiprojekteissa kuin lavatansseissakin.
– Koska tanssi on sanatonta, vuorovaikutuksen mahdollisuus on siinä aivan erilainen kuin kielellisessä kommunikoinnissa. Se on universaalia – ja ihmiseen todella syvälle sisäänrakennettua. En minäkään ole vauvoilleni opettanut tanssia, mutta sieltä se vaan puskee pintaan heti kun musiikki alkaa soida, kahden lapsen äiti hymyilee.
– Ja tanssi on kaikissa muodoissaan tosi konkreettinen juttu: siinä on ihminen, keho ja kosketus. Tässä ajassa ihmiset unohtavat usein oman kehonsa, ovat jotenkin poissa itsestään. Tanssissa saa keskittyä omaan kehoon tässä ja nyt. Palata siihen, kuka on.
Tanssiryhmä Off/Balance
- Terhi Kuokkasen ja Elina Häyrysen vuonna 2010 perustama keskisuomalainen nykytanssiryhmä.
- Kotipaikka Jyväskylä, mutta esityksiä ja muuta toimintaa toteutetaan ympäri Suomea ja maailmaa.
- Ohjelmisto yhdistää tanssiin muun muassa teatteria, musiikkia, parkouria ja nykytaidetta.
- Netissä: www.offbalance.fi