Kuvassa: Tuula Vuoristo kuuntelee mielellään äänilehtiä, sillä näön heikentyminen on tehnyt paperilehtien lukemisesta hankalaa. Kuunteleminen onnistuu siihen tarkoitetun laitteen avulla. Esimerkiksi Henki ja elämä -lehti toimitetaan kotiin cd-levynä.
Tuula Vuoristolle lehtien lukeminen on tärkeä osa päivän rutiineja. Kun silmissä todettiin silmänpohjan rappeuma, näkötarkkuus heikentyi ja lukeminen vaikeutui. Normaalin tekstin lukeminen ei enää onnistunut, kuten aikaisemmin.
– Lukulaseilla pystyn selaamaan otsikot ja vähän suuremmat tekstit, mutta pienemmän tekstin kohdalla joudun käyttämään suurennuslasia. Lyhyet uutiset ja artikkelit onnistuvat vielä näinkin, mutta pitempien tekstien lukeminen suurennuslasin avulla on jo aika hankalaa, Vuoristo kertoo.
Muutama vuosi sitten Vuoristo sai vinkin, että Henki ja elämä -lehti oli saatavilla myös äänilehtenä. Siitä lähtien seurakuntalehti on tullut kotiin sekä paperisena että ääniversiona. Äänilehtenä Vuoristo kuuntelee myös Hengellistä Kuukausilehteä.
– Tämän tyyppinen palvelu on tärkeä, ja toivoisin äänilehtiä olevan enemmänkin tarjolla, hän sanoo.
Cd-levynä jaettava Henki ja elämä -äänilehti tulee postin mukana kotiin pari päivää paperilehden ilmestymisen jälkeen. Äänilehti äänitetään Jyväskylän seurakunnan viestinnässä.
Kuuntelijana Vuoristo arvostaa erityisesti selkeää ja loogisesti etenevää lukemista.
– Puhe ei saa katketa kesken lauseen, jolloin ajatuskin helposti katkeaa. Puheen rytmitys on tärkeää.
Iän myötä heikentynyt näkö hankaloittaa paitsi lukemista, myös kaikkea tarkkuutta vaativaa työtä. Muuten vaikutus arjessa on vielä vähäinen.
– Elän normaalia elämää, enkä tarvitse erityispalveluja.
Tuula Vuoristoa kuitenkin harmittaa yhteiskunnan nopea digitalisoituminen.
– Tekniikan lisääntyminen on ollut minulle ankea kokemus. Opitut asiat unohtuvat nopeasti, jos niitä ei usein tee. Hoidan asioita tietokoneen avulla, mutta aika avuttomasti. On paljon ikäihmisiä, jotka eivät siihen pysty tai se ei ole muuten mahdollista. Silloin moni jää aika lailla tien sivuun, Vuoristo pohtii.
Maksuttoman Henki ja elämä -äänilehden voi tilata diakoniatyöntekijä Tuija Emaus-Etindelleltä numerosta 050 549 7023 tai sähköpostitse tuija.emaus-etindelle[at]evl.fi.
Saavutettavuus on taattava kaikille
Tiedon saavutettavuus, johon äänilehdetkin pyrkivät omalta osaltaan vastaamaan, on tärkeää esimerkiksi näkövammaisille. Käytännössä saavutettavuudella tarkoitetaan sitä, että sisällöt ovat sellaisia, että kuka tahansa saa niistä selvää ja ymmärtää, mitä niissä sanotaan. Viimeksi huomiota on kiinnitetty erityisesti digitaalisten palvelujen saavutettavuuteen.
Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta astui voimaan viime vuonna, ja tänä syksynä umpeutui siirtymäaika, jonka puitteissa seurakuntien ja muiden julkisten toimijoiden verkkosivustojen tulee olla saavutettavuusvaatimusten mukaisia. Konkreettisten muutosten lisäksi tämä toteutuu saavutettavuusselosteen julkaisemisena.
Lain myötä saavutettavuus on huomioitava kaikessa verkkosisältöjen ja -palvelujen suunnittelussa, toteutuksessa ja ylläpidossa. Tämä velvoittaa myös seurakuntia kehittämään entisestään verkkosivujensa sekä sosiaalisen median palvelujaan.
Saavutettavuuden tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta digitalisoituvassa yhteiskunnassa ja tehdä itsenäinen asioiminen mahdolliseksi yhä useammalle ihmiselle.
Keski-Suomen Näkövammaiset ry:n toiminnanjohtajan Susanna Turkkilan mukaan digipalvelulailla on erityisryhmille iso merkitys.
– Digitaaliset palvelut ovat aikaisemmin olleet melkoinen villi länsi. Monet tärkeät asiat ovat voineet jäädä esimerkiksi näkövammaisilta saavuttamatta. Nyt laki takaa sen, että saavutettavuus on taattava, Turkkila toteaa.
Jyväskylän seurakunnan saavutettavuusseloste osoitteessa jyvaskylanseurakunta.fi/saavutettavuusseloste.Jaa artikkeli: