Sirkustaiteilijat Lotta Rautakorpi ja Noora Pasanen valmistavat Kuokkalan kirkossa esitystä, jossa venyvät niin rajat kuin raajatkin.
– Pyhät paikat kutsuvat minua. Kaikenlaiset kirkot, temppelit ja sellaiset luonnonpaikat, joissa tulee tunne jostakin arjen ylittävästä. Ne ovat voimaannuttavia, sanoo sirkustaiteilija Lotta Rautakorpi.
Kun Rautakorpi astui ensimmäisen kerran Kuokkalan kirkkoon, hänelle tuli rauhallinen ja hyvä olo.
– Vaikutuin ja innoituin. Täällä on tosi hyvä tunnelma. Ja tämä valo, ehkä juuri se tekee tästä kirkosta erityisen.
Pitkään kytenyt idea kirkkoon tehdystä nykysirkusesityksestä alkoi hahmottua. Seurakunnan aluekappalainen Riku Bucht suhtautui ajatukseen suopeasti.
– Siinä ylittyi ensimmäinen raja. Että löytyi tällainen avomielinen Riku-pappi, joka päästi meidät tänne esitystä tekemään. Se oli huikeaa! Ei ole ihan tyypillistä, että kirkossa nähdään sirkustaidetta. Aikanaanhan sirkusta on pidetty paheellisena viihteenä, kirkko ja sirkus ovat olleet mahdollisimman kaukana toisistaan.
Syyskuun lopussa vuoden mittainen prosessi on tiivistymässä Vemsomhelst-nimiseksi esitykseksi, joka nähdään Kuokkalan kirkossa neljänä iltana. Esitystä työstäessään Rautakorpi kertoo pohtineensa paljon juuri erilaisia rajoja.
Sisään päästämisen ja ulos sulkemisen teema on pyörinyt mielessä.
– Sisään päästämisen ja ulos sulkemisen teema on pyörinyt mielessä, yhteiskunnallisestakin näkökulmasta. Mitä tässä maailmassa tällä hetkellä tapahtuu ja miten toisiin ihmisiin suhtaudutaan. Ihmisiä rajataan sanomalla että ”tämä on meidän paikka ja maa, mene pois”. Se mietityttää.
Taiteenlajien väliset rajat esitys ylittää sujuvasti.
– Tämä on nykysirkuksen, konsertin, teatterin ja tanssin rajapinnalla elelevä esitys. Tyyli saattaa olla arkinen, surrealistinen, harmoninen, kaunis tai yllättävä, Rautakorpi kuvailee.
Myös esiintymistilan ja katsomon, esiintyjien ja katsojien välistä rajaa häilytellään, lempeästi.
– Sanotaan, että esityksessä saattaa välillä aueta pieniä ovia joista katsoja voi kulkea. Tähän liittyy kuitenkin vahvasti vapaaehtoisuus. Jokainen saa itse valita, tarttuuko mahdollisuuteen vai ei.
Rajojen lisäksi Vemsomhelstin tekijät venyttävät myös raajojaan.
– Niin kuin Noora just tekee tuolla, Rautakorpi sanoo ja viittaa ilma-akrobaatti Noora Pasaseen, joka kieppuu ja pyörähtelee köyden varassa kirkon katon tuntumassa.
– Tästä piti aluksi tulla minun sooloteokseni, mutta tulin prosessin aikana raskaaksi ja nyt olenkin duetto. Mietin kovasti mitä esitykselle tapahtuu, ja loppukesästä pyysin Nooran mukaan. Nyt minä pysyn lattiatasossa ja Noora hoitaa ilma-akrobatian.
Vaikka luvassa on siis taidokkaita temppuja, eivät ne Rautakorvelle ole nykysirkuksen ydin.
– Se perinteinen sirkus, mitä kävin lapsena katsomassa, on ihan jees. Mutta ei minulle koskaan tullut sellainen olo, että tuota haluan tehdä. Se palo syttyi vasta kun tutustuin nykysirkukseen.
Nykysirkus on monialaista taidetta, jonka tarkoitus on koskettaa ihmistä kokonaisuutena
– Nykysirkus menee syvemmälle. Se on monialaista taidetta, jonka tarkoitus on koskettaa ihmistä kokonaisuutena. Siihen liittyy kehollinen toiminta, mutta tavoitteena ei ole pelkästään tehdä vaikutusta kehollisella taituruudella. Eikä esityksen ole tarkoitus jäädä vain viihdyttämisen tasolle, vaan herättää ajatuksia ja liikuttaa – sekä tekijää että kokijaa.
Kirkkotilan lisäksi Rautakorpi kertoo vuoden mittaan fiilistelleensä myös Kuokkalan keskustaa, jossa hengailee kaikenikäisiä ja -näköisiä ihmisiä.
– Tämä esitys on tarkoitettu ihan kaikille, jotka ovat tarpeeksi uteliaita astuakseen kirkon ovesta sisään. Toivon, että tänne uskaltaisi tulla edes pari tyyppiä tuolta ostariltakin. Että ylitettäisiin sellaisiakin rajoja.
Nykysirkusesitys Vemsomhelst Kuokkalan kirkossa to 27.9. klo 19, la 29.9. klo 21, to 25.10. klo 19 ja pe 26.10. klo 19. Kesto n. 45 minuuttia. Liput 15/10 euroa.Jaa artikkeli: