Sieniä sateen jälkeen

Jenna Purhonen innostui sienistä jo lapsuuden metsäretkillä. Sienestys on hänelle harrastus ja nykyisin myös työ. Pieni Mycena-sukuinen hiippo lahottaa kuollutta puuta.

Mikä sienestyksessä kiehtoo?
Sienestys on minulle rakas harrastus, varsinaista hyötyliikuntaa! Sienestäen pääsen metsään. Suomalaisina emme aina osaa arvostaa jokamiehen oikeuksiamme. Asumme puhtaan luonnon keskellä ja saamme luonnosta ruoka-aineita.

Mistä innostus sieniin nousi?
Lapsena kävin sienessä mummon ja äidin kanssa, se oli silloin osa elämää. Innostuin sienistä varsinaisesti opintojeni kautta, ja lähdin mukaan Jyvässeudun sieniseuran toimintaan. Nyt tutkin havumetsien lahopuiden ja pystyyn kuolleiden puiden sienilajistoa ja sitä, miten metsien käsittely vaikuttaa sienilajeihin.

Mitä jokaisen pitäisi tietää sienistä?
Sienet ovat hyvin tärkeä osa ekosysteemiä. Sienet ovat myös mainio lisä ruokavalioon. Jokaisen pitäisi kerätä syötäväksi vain sellaisia sieniä, jotka varmasti tietää syötäviksi.

Mitä sieniä keräät syötäväksi?
Kantarelli on lempiruokasieni. Myös herkkutatti on tosi hyvä ja monikäyttöinen, samoin suppilovahvero ja mustatorvisieni. Kerään myös haperoita ja muita tatteja ja rouskuja. Kerään aika laajasti eri ruokasieniä.

Mitä varusteita sinulla on sienestämistä varten?
Sienikirja auttaa tunnistamisessa, vaikka en enää juuri ota sitä metsään mukaan. Lisäksi tarvitaan sienikori ja veitsi. Sammaleet ja hiekat kannattaa jättää metsään ja siistiä sienet jo siellä.

Miten valmistat sienet ruuaksi?
Valmistan jonkin verran suolasieniä. Suppilovahverot kuivatan, ja kantarellit pakastan. Niitä voi vuoden mittaan käyttää erilaisissa ruuissa.

Mikä on suosikkisieniruokasi?
Pidän kantarelli- ja herkkutattikeitosta. Myös mustatorvisieni käy hyvin keittoon. Vähän erikoisempi suosikkini ovat sokerietikkaliemeen säilötyt sikurirouskut. Niissä on erityinen curryn tuoksu, ja ne maistuvat vaikkapa riistan kanssa.

Miten olet oppinut tunnistamaan sieniä?
Olen opetellut ensin mummon ja äidin kanssa tietyt sienilajit. Itsekseni olen opetellut sienikirjan avulla. Lisäksi olen käynyt sienikursseilla. Työhön liittyviä sieniä tunnistan mikroskoopin avulla.

Kuinka monta sienilajia tunnistat?
Mikroskoopin ja määritysoppaan avulla voin tunnistaa enemmän sieniä. Metsässä kävellessäkin tunnistan satoja sieniä. Toki välillä joudun kertaamaan, ja nimet saattavat unohtua.

Miltä syksyn sienitilanne näyttää?
Tilanne on parantunut, mutta vielä pari viikkoa sitten oli hankala löytää riittävästi esiteltävää sieninäyttelyä varten. Nyt niitä näyttää nousevan, kun on ollut sateisempaa.

Onko hyvä sienipaikka varjeltu salaisuus?
Voin toki kertoa paikoista muillekin. Sieniatlas-kansalaistiedehankkeessa kerätään sienihavaintoja, joita jokainen pääsee tutkimaan Suomen Lajitietokeskuksen tietojärjestelmästä. Hankkeen tarkoitus on lisätä yleistä sienitietämystä myös koulutusten avulla. Kannattaa tutustua! Sivustolla voi etsiä Suomen kartalta vaikkapa kantarelleja ja suunnata sen mukaan metsään.

Kenelle suosittelet sienestystä?
Aivan kaikille rajoituksetta, jos vain pystyy kävelemään metsässä.

Miten sieniharrastus kannattaa aloittaa?
Sieniseuran retket ovat hyvä tapa opetella perusteet. Mukana on joka kerta asiantuntijoita, jotka auttavat tunnistamisessa. Jonkun kokeneemman kanssa sienestäminen on todella inspiroivaa. Kannattaa hankkia selkeä sienikirja, josta aloittaa tunnistamisen helpoimmista lajeista. Suomen sieniseuralla on aktiivinen Facebook-ryhmä. Siellä saa nopeasti vastauksia kysymyksiin kokeneemmilta harrastajilta.

Jaa artikkeli: