Rajoitukset tuoneet muutoksia kirkollisiin toimituksiin

Yhteisen seurakuntatyön johtaja Heli Ahonen.

Hautajaiset ja muut kirkolliset toimitukset ovat sujuneet poikkeusajan rajoituksista huolimatta pääosin hyvin. Eniten päänvaivaa tuottavat osallistujamäärää säätävät rajoitukset.

Poikkeusajan järjestelyistä ja muuttuvista kokoontumisrajoituksista on selviydytty Jyväskylän seurakunnan toimituksissa pääasiassa hyvin. Merkittävin kastetilaisuuksien, vihkimisten ja hautaan siunaamisten käytäntöihin vaikuttava tekijä ovat olleet kokoontumisrajoitukset.

– Haluamme noudattaa viranomaisten suosituksia ja määräyksiä hyvin tunnollisesti. Kokoontumisrajoitus on tietysti vaikuttanut oleellisesti toimitusten järjestelyihin. Aluehallintoviraston määräys maksimissaan 10 hengen yleisötilaisuuksista on ollut voimassa nyt jo pidempään. Ihmiset ovat sen kiitettävästi myös sisäistäneet, sanoo Yhteisen seurakuntatyön johtaja Heli Ahonen.

Kovin paljon tuota kymmenen henkilön rajaa ei lähdetä ylittämään.

Käytännössä vastuu yleisömäärän rajaamisesta on toimituksen suorittavalla papilla, joka käy asian etukäteen läpi asianosaisten kanssa. Hautaan siunaamisten kohdalla tiukasta 10 hengen rajasta on joustettu silloin, kun vainajan tärkeimmän lähipiirin koko on ollut suurempi.

– Olemme pitäneet linjaa, että ylitys sallitaan vain, kun kyseessä ovat vainajan perheenjäsenet, ja kovin paljon tuota kymmenen henkilön rajaa ei lähdetä ylittämään, Ahonen sanoo.

Hautaustoimistojen liitto kritisoi hautajaisten tiukkoja osallistujarajoituksia julkisesti maaliskuun alussa.

Poikkeusaika on vaikuttanut jossakin määrin myös toimitusten lukumääriin Jyväskylän seurakunnassa.

– Hautaukset tietenkin tapahtuvat kun tapahtuvat, ja onneksi pandemia ei ole meillä vaikuttanut niiden lukumääriin merkittävästi. Mutta kun katsoo vuotta 2020 kokonaisuutena, vihkimisiä oli aiempaa vähemmän, ja niitä on jonkin verran siirretty tulevalle kesälle. Myös kasteita siirrettiin paljon, Ahonen kertoo.

Vaikka lapsen nimi on rekisteröitävä kolmen kuukauden sisällä syntymästä, voi varsinaisen kasteen järjestää milloin hyvänsä myöhemminkin.

Seurakunta on järjestänyt kantajat kuljettamaan vainajan etukäteen hautaan siunausta varten.

– Viime kesänä oli jo paljon hieman alle yksivuotiaiden kastetilaisuuksia.
Hautajaisten kohdalla samanlaista joustoa ei luonnollisista syistä ole, ja seurakunta on tarjonnut apua yleisörajoitusten tuottamiin uusiin tilanteisiin muun muassa tarjoamalla kantoapua vainajan siunaamista varten. Käytännössä seurakunta on järjestänyt kantajat kuljettamaan vainajan etukäteen hautaan siunausta varten.

– Asia nousi esiin viime keväänä, kun saattoväen lukumäärää jouduttiin rajoittamaan. Melkein viikoittain tätä palvelua on tarvittu, seurakunnan hautaustoimen päällikkö Antti Pekuri sanoo.

Toinen iso muutos on se, ettei vainajan katsominen ennen siunausta ole seurakunnan tiloissa mahdollista. Pekurin mukaan vainajan tuhkaaminen ja siunauksen suorittaminen pienimuotoisesti uurnan äärellä on yleistynyt poikkeusaikana.

Ylimääräistä päänvaivaa toimitusten järjestelyissä tuottaa se, että tällä hetkellä kaupungin ja aluehallintoviraston ohjeet poikkeavat toisistaan: kaupunki suosittelee yksityistilaisuuksiin maksimissaan kuuden hengen henkilömäärää, kun AVIn suositus yleisötilaisuuksiin on kymmenen henkeä. Kodeissa järjestettävät kastetilaisuudet ovat yksityistilaisuuksia, jolloin kirkko ei voi määritellä niiden väkimäärää.

Aina ei välttämättä tiedä millaiset määräykset ovat voimassa ensi viikolla.

– Silloin pappi yrittää kasteperheen kanssa keskustelemalla päästä yhteisymmärrykseen. Hyvin tämä on yleisesti ottaen toiminutkin, Heli Ahonen kertoo.

Toisaalta suuntaus on Ahosen mukaan ollut jo ennen koronapandemiaa se, ettei juhlia ole järjestetty ihan niin suurella joukolla kuin aiemmin on ollut tapana.

Kokonaisuutena seurakuntatyön johtaja pitää kirkollisia toimituksia koskevaa ohjeistusta riittävän selkeänä.

– Määräyksiä on ollut toimitusten kohdalla kohtuullisen helppo soveltaa käytäntöön. Muussa seurakunnan toiminnassa nopeat muutokset ja epäselvyys näkyvät enemmän, kun aina ei välttämättä tiedä millaiset määräykset ovat voimassa ensi viikolla, Ahonen sanoo.

Jaa artikkeli: