Poikkeusolojenkin keskellä versoo toivo

Pitkän linjan perheneuvoja Jyväskylän seurakunnasta aloittaa uuden Rakkausklinikan asiantuntijana. Pekka Puukon mielestä tärkeintä tässä ajassa on omien tunteiden, toiveiden ja rajojen sanoittaminen.

Videolla ruskeaan ulkoilutakkiin, mustaan pipoon ja farkkuihin pukeutunut mies seisoo lehdettömän omenapuun alla puutarhasakset kädessä ja puhuu – siitä, miten toimia, kun puoliso alkaa yhtäkkiä ärsyttää.

– Poikkeustilanteen takia yhteinen aika on lisääntynyt, eikä se ole pelkästään iloinen juttu. Epävarmuus tulevasta sekä huoli omasta ja läheisten terveydestä nostavat kertoimet ihan toiseen luokkaan kuin vaikka lomakausina, tuo mies sanoo nyt.

Pitäisi tarjota sisältöä, joka olisi helposti katsottavissa ja loisi toivoa.

Hän on pappi ja perheneuvoja Pekka Puukko. Perhe- ja parisuhteiden solmukohdat ovat työn kautta hänen ominta alaansa, läsnäolo tärkein työkalunsa. Sen takia hän päätyi myös omenapuun alle puhumaan kameralle.

– Nämä videot lähtivät aika pienestä. Vaimoni on kasvatuksen hiippakuntasihteeri, ja kun tiedot poikkeusolojen julistamisesta ja hallituksen toimenpiteistä tulivat, totesimme että nyt on pakko tehdä jotain. Että pitäisi tarjota sisältöä, joka olisi helposti katsottavissa ja loisi toivoa, Puukko sanoo.

Yksi asia johti toiseen, ja nyt lyhyitä videoita poikkeusolojen perhesuhteista on katsottu yli 500 000 kertaa.

Poikkeuksellista arkea on eletty jo sen verran pitkään, että tarjolla on vähän joka näkökulmasta esitettyjä mielipiteitä siitä, miten kenenkin juuri nyt pitäisi elää.

Jos tässä tilanteessa ei pystytä puhumaan, on yhteisen elämän uudelleenjärjestäminen todella vaikeaa.

Perheissä ollaan poikkeuksellisen paljon omassa porukassa, ja Puukon mielestä tärkeintä on puhuminen.

– Ahdistus on minusta se isoin asia. On niin monta ahdistavaa asiaa ristikkäin ja rinnakkain. Nyt perheissä ja parisuhteissa pitäisi erityisesti pystyä sanoittamaan omia tarpeita ja rajoja. Jos tässä tilanteessa ei pystytä puhumaan, on yhteisen elämän uudelleenjärjestäminen todella vaikeaa.

Hän lisää, että perheneuvonnassa saatujen kokemusten perusteella kriisitilanteen aiheuttamat haasteet on pääasiassa ratkottu perhepiirissä. Asiakaskontakteissa on keskusteltu lähinnä niistä aiheista, joiden takia perheet ovat alkujaan neuvontatyön piiriin tulleet.

– Se on ollut pieni yllätys, kuvittelin että olisi enemmänkin kriisityötä tässä tilanteessa. Perheistä on tullut viestiä, että on mennyt hyvin. Toinen puoli totuutta on tietysti se, että poliisi kertoo kotihälytysten lisääntyneen ja lastensuojelu on huolissaan.

Kirkon on hyvä olla siellä missä ihmisetkin.

Puukon työrooli kasvoi huhtikuun alussa yhdellä mielenkiintoisella lisäosalla. Hän on toinen kirkon ja A-lehtien uuden yhteistyöhankkeen, Rakkausklinikan, kasvoista. Kyseessä on säännöllisesti ilmestyvä, parisuhteiden ongelmakohtiin apua tarjoava palsta A-lehtien terve.fi-verkkopalvelussa. Puukko ja Nina Kauppinen taustatiimeineen vastaavat palstalla lukijoiden kysymyksiin.

– Ajatukseni on, että kirkon on hyvä olla siellä missä ihmisetkin. Tämä on yksi paikka tavoittaa ihmiset, joilla on tähän elämänalueeseen liittyviä kysymyksiä. Meillä taas on paljon kokemusta näihin liittyen. Minusta tämä on kauhean luonnollinen yhtälö.

– Piispa sanoi hienosti, että toivon ylläpitäminen on kirkon erityinen tehtävä tällaisissa oloissa. Sitä tehtävää tässä tehdään, ollaan läsnä ottamalla ihmisten elämän kysymykset tosissaan, Pekka Puukko sanoo.

Entäs miten alussa mainitun videon omenapuu ja puutarhasakset liittyvät poikkeusolojen koettelemiin parisuhteisiin?

Siten, että Pekka Puukon vinkki ärsytykseen on yksinkertainen: etsiä jotakin, mitä voi tehdä ihan yksin. Olla, tehdä, hengittää. Hänen ratkaisunsa on omenapuiden karsiminen.

Rakkausklinikka ja PAK

  • Rakkausklinikka on Suomen Evankelis-luterilaisen kirkon ja A-lehtien yhteistyöhanke, joka toteutetaan A-lehtien terve.fi-verkkosivustolla.
  • Kirkon perheasiain asiantuntijat vastaavat sivustolla lukijoiden ja sivuston toimittajan kysymyksiin parisuhteiden ja perhe-elämän ongelmakohtiin liittyen.
  • Sisältöjen avulla tuetaan perheiden hyvinvointia, tarjotaan apua ja tukea ihmissuhdeongelmissa ja inspiraatiota paremman parisuhteen rakentamiseen.
  • PAK eli Jyväskylän seurakunnan Perheasiain neuvottelukeskus palvelee poikkeustilanteen aikana etänä. Neuvottelut tapahtuvat puhelimitse tai verkkosovellusten kautta. Uusia aikoja voi varata numerosta 044 774 7052 tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 12–14.30.
Jaa artikkeli: