Öitä ulkona, porrashuoneissa ja ensisuojassa. Oleskelua tilapäisesti tuttavien tai sukulaisten luona. Asunnottomuus on yhä monen ihmisen arkipäivää.
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen tilastojen mukaan Suomessa oli viime vuoden lopulla 4 600 yksin elävää asunnotonta. Asunnottomia perheitä ja pariskuntia oli 264. Asunnottomuus laski muun muassa Jyväskylässä (156 asunnotonta), mutta samaan aikaan pitkäaikaisasunnottomuus lisääntyi.
On tärkeää, että kynnys avun pyytämiseen on tarpeeksi matala.
Jyväskylän Katulähetyksen projektityöntekijä Hanna-Riikka Alasippola on erityisen huolissaan nuorten piiloasunnottomuudesta, joka ei näy tilastoissa.
– Nuoret, joilla ei ole oman talouden hallintaa, ovat kasvava porukka. On työttömyyttä, vaikeuksia opinnoissa ja velkaantumista, jolloin hengaillaan kotona tai kavereiden luona, Alasippola kertoo.
Valtakunnallisen Asunnottomien yön teemana on tänä vuonna Oma koti hurjan kallis. Tapahtumalla halutaan nostaa esiin asumis- ja velkaneuvontaa eli antaa käytännön apua ja neuvoja siihen, miten toimia asunnottomuusuhan alla, miten pysäyttää velkaantumisen kierre ja miten päästä kiinni omaan elämäntilanteeseen sopivaan asuntoon.
Oikealla ohjauksella ja neuvonnalla asunnottomuutta voidaan ehkäistä.
– On tärkeää, että kynnys avun pyytämiseen on tarpeeksi matala. Onneksi on jo tullut hankkeita, joiden kautta voidaan löytää heikommassa asemassa olevia ihmisiä ja ohjata heitä palveluiden piiriin, Alasippola sanoo.
Asumisen kustannukset lohkaisevat ison osan monien asiakkaiden tuloista.
Alasippolan mukaan syyt asunnottomuuden taustalla ovat moninaiset. Taloudelliset ongelmat, pienet tulot, velkaantuminen ja häiriöt luottotiedoissa kasvattavat riskiä joutua asunnottomaksi. Ongelmien odotetaan kasvavan koronakriisin myötä. Moni on tilanteessa, ettei enää selviä vuokranmaksuista ja asumiskustannuksista lomautusten, työttömyyden tai konkurssin seurauksena.
Asumiseen liittyvät vaikeudet näkyvät vahvasti myös Jyväskylän seurakunnan diakoniatyössä, lähes kaikissa kohtaamisissa.
– Asumisen kustannukset lohkaisevat ison osan monien asiakkaiden tuloista, diakonian asiantuntija Kirsi Lepoaho tietää.
Alasippola ja Lepoaho ovat yhtä mieltä siitä, että asumisen kustannukset ovat karkaamassa käsistä.
– Pieniä, kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja on tarjolla vähän, ja vuokrat etenkin kasvukeskuksissa ovat liian korkeat. Tulot eivät ole nousseet samaan tahtiin kuin vuokrien hinnat, Lepoaho ja Alasippola huomauttavat.
Seurakunnan diakoniatyössä tehdään ennaltaehkäisevää työtä asunnottomuuden uhan torjumiseksi.
– Autamme erilaisissa asumisen kysymyksissä. Mietimme yhdessä asiakkaan kanssa, onko asunto esimerkiksi sopivan kokoinen, opastamme laskujen maksussa ja olemme tukena, jos asiakkaan voimavarat eivät riitä ottamaan yhteyttä Jyväskylän kaupungin asumisneuvontaa, Lepoaho kertoo.
Jaa artikkeli: