Mukana ihmisten elämän tärkeissä hetkissä

Kirjailija Anna-Mari Kaskisen tekstit puhuttelevat kaiken ikäisiä. Hänen sanoituksiaan ja käännöksiään on myös uudessa virsikirjan lisävihkossa.

Monien onnittelukorttien värssyt ja suruvalittelujen muistolauseet ovat kirjailija Anna-Mari Kaskisen käsialaa. Hänen runonsa ja laulunsa puhuttelevat kaikenikäisiä. Toisinaan tuntemattomatkin ihmiset lähestyvät ja pyytävät uusia tekstejä erilaisiin elämäntilanteisiin.

– Vähän aikaa sitten kirjoitin juuri runon häitä varten, Kaskinen kertoo.

Anna-Mari Kaskinen on yksi tämän ajan tuotteliaimmista ja rakastetuimmista runoilijoista ja sanoittajista. Laulujen, runojen ja käsikirjoitusten lisäksi Kaskisen kädestä on syntynyt musiikkinäytelmiä, musikaaleja ja messuja.

Kaskinen saa usein palautetta kanssaihmisiltä.

– Ihmiset tulevat usein hiljaisesti kiittämään. Tuntuu koskettavalta, miten monet ovat löytäneet teksteistäni iloa ja lohtua. Päällimmäisenä on ihmetys ja kiitollisuus siitä, että voin tällä tavalla olla mukana ihmisten elämän tärkeissä hetkissä, Kaskinen sanoo.

Suosio on Kaskiselle yhä suuri salaisuus. Etukäteen on vaikea arvioida, millaisen merkityksen jokin teksti saa.

– Toisaalta se kannustaa luottamaan siihen, että sanoja löytyy jatkossakin.

Virsiä tässä ajassa

Hengelliset laulut, virret ja gospelmusiikki ovat Kaskiselle läheisiä. Omia sanoituksia ja virsien käännöksiä on vuosien varrella syntynyt paljon. Niinpä mukana olo virsikirjan lisävihkotyöryhmässä oli Kaskiselle erityisen mieluinen tehtävä.

– Olen iloinen siitä, että lisävihko toteutui. Jokaisena aikana tarvitaan uusia virsiä ja on tärkeää, että virret ovat läsnä tässä ajassa. Esimerkiksi monikulttuurisuus näkyy uusissa virsissä nyt aivan eri tavalla.

Virsillä on Kaskisen mukaan yhä se sama perustehtävä kuin aikaisemminkin: kantaa sanomaa yhteisestä uskosta ja traditiosta. Laulut välittävät kristillistä sanomaa ja uskon salaisuutta niille lapsille ja nuorille, joille Raamatun kertomukset eivät ole niin tuttuja kuin vanhemmalle sukupolvelle.

– Kaikkina aikoina tarvitaan muistutusta siitä, kuka Jumala on, mikä on Pyhän Hengen tehtävä ja mikä on yhteinen vastuumme toisistamme ja luomakunnasta.

Kaskisen sanoittamia ja kääntämiä virsiä lisävihkoon päätyi 25. Toivevirsinä mukana ovat muun muassa Riihikirkkohymni ja lastenvirsi Rukous on silta.

 

Jaa artikkeli: