Mennään luontoon oppimaan

Jyväskylän luontokoulun opettaja Kim Suomalainen vie oppilaat retkeilemään ja oppimaan luonnossa itse tekemällä. Elämyksellinen ja mieleenpainuva päivä ulkona voi olla paras koulupäivä ikinä.

Mikä on luontokoulu?
Luontokoulu tarkoittaa koululaisryhmille suunniteltuja ohjelmapalveluita, joiden tavoitteena on edistää ekologisesti kestävää tulevaisuutta.

Kuinka kauan luontokoulu on toiminut Jyväskylässä?
Luontokoulu perustettiin ja toiminta virallistettiin Palokan yläkoululla kaksikymmentä vuotta sitten, vuonna 1999.

Missä luontokoulu toimii Jyväskylässä?
Luontokoulu toimii kaikilla Jyväskylän kaupungin ylläpitämillä kouluilla ja niiden lähiympäristöissä. Opetus tapahtuu pääasiassa ulkona.

Mitä tavoitteita luontokoululla on?
Tärkeimpiä päämääriä on herättää lasten ja nuorten kiinnostus luontoa kohtaan ja edistää vastuullista elämäntapaa. Tuemme koulujen ympäristökasvatustyötä.

Kuka opettaa luontokoululaisia?
Jyväskylän luontokoululla on kaksi opettajaa. Oppilasryhmien omat opettajat ovat pääsääntöisesti myös mukana retkillä. Parhaassa tapauksessa oppilas havainnoi ja oppii luonnosta omatoimisesti sellaistakin, mitä opettaja ei opeta.

Mikä on parasta työssäsi?
Työn monipuolisuus ja se, että olen saanut tehdä itselleni tärkeistä asioista oman toimenkuvani.

Miten kehittäisit luontokoulua?
Olisi hyvä saada toimintaamme mukaan varhaiskasvatuksen ammattilainen. Siten voisimme laajentaa palvelumme myös päiväkodeille.

Mitä luontokoulussa tehdään?
Opastamme oppilaita liikkumaan luonnossa, tuntemaan kasveja ja eläimiä, kerättäviä sieniä ja marjoja. He oppivat luonnossa selviytymistä ja sosiaalisia taitoja, kantamaan vastuunsa ja huolehtimaan ympäristöstään.
Harjoittelemme luonnossa retkeilyä ekologisesti, elämyksellisesti ja toiminnallisesti.

Millainen opetussuunnitelma on käytössä?
Luontokoulu kuuluu Jyväskylän opetustoimeen ja toteuttaa sen opetussuunnitelmaa.

Onko luontokoulussa kokeita?
Emme arvioi oppimistuloksia perinteisin kokein, mutta luontokoulupäivien aikana saatamme tehdä kokeita. Teemme vaikkapa vesitutkimuksia aistinvaraisesti tai mittareilla mitaten.

Haluavatko nuoret liikkua luonnossa?
Monet oppilaat löytävät itsestään uusia puolia luontokoulupäivien aikana. Oppilaat, joiden on vaikeaa istua luokassa paikoillaan, voivat osoittautua parhaiksi luonnon tuntijoiksi ja muiden auttajiksi.

Millaisista asioista oppilaat eniten innostuvat luontokoulussa?
Itse tekeminen on retkien ja luontokoulupäivien paras anti lapsille ja nuorille.

Millaista palautetta koululaiset antavat?
Aika vähän palautetta tulee, mutta yleensä ruokailuhetkistä on pidetty eniten. Toisinaan kuulemme, että luontokoulussa oli paras koulupäivä ikinä. Siitä ei enää palaute voi parantua.

Mikä on mielestäsi paras luontokohde Jyvässeudulla?
On vaikea nimetä vain yhtä, koska niitä on niin monta. Pohjanlammen eteläpuolella keskellä kaupunkia sijaitsee monimuotoisen metsän saareke. Nimesimme metsän Kadonneen maitohampaan kukkulaksi, koska eräällä retkellä sinne katosi ekaluokkalaisen hammas.

Miten suosittelet viettämään Suomen luonnon päivää?
Kannattaa mennä luontoon ilman suoritteita rentoutumaan, kuuntelemaan luonnon ääniä ja hiljaisuutta. Samalla voi antaa luonnon hoitaa itseään ja mieltään.
Meillä riittää puhdasta metsää, polkuja, kansallispuistoja ja vesistöjä mistä valita.

Miten itse vietät Suomen luonnon päivää 31.8.?
Juhlistan päivää lähisuvun kanssa mökkeilemällä ja mahdollisesti nukun yöni teltassa. Päivä osuu nyt lauantaille, mutta viime vuonna luontokoulu osallistui Jyväskylän pääkirjaston tapahtumaan ötökkä-aiheisella seikkailulla.

Suomen luonnon päivä 31.8.

  • Päivää vietetään tänä vuonna seitsemännen kerran.
  • Sisäministeriön suosittelema liputuspäivä.
  • Suomen Latu haastaa suomalaiset nukkumaan yön luonnossa.
Jaa artikkeli: