Lumet alas katolta turvallisesti

Katoilta putoava lumi ja jää aiheuttavat vaaratilanteita ihmisille. Ne voivat myös rikkoa kiinteistöjen rakenteita. Markus Jormakka pudottaa työkseen lunta kiinteistöjen katoilta ja kannustaa muitakin hoitamaan kattolumityöt hyvän sään aikaan.

Joko lumenpudotus katoilta on ajankohtaista?
– Tänä vuonna lumenpudotukset ovat vielä edessäpäin, mutta olemme jo irrotelleet jäitä räystäiltä. Lunta näyttää tulevan samaan tahtiin kuin viime talvenakin. Sitä edelliset muutamat vuodet olivatkin vähälumisia.

Miksi lumi on vaaraksi katolle?
– Nykyiset kattorakenteet kestävät lumikuorman, jos ne ovat rakennusmääräysten mukaiset. Viettävillä katoilla lumi saattaa väännellä läpivientiputkia ja rasittaa lumiesteiden kautta muita rakenteita. Lunta kertyy paljon laajojen kattopintojen päälle kuten isojen kauppakeskusten katoille. Kun lämpötila nousee ja lumi alkaa sulaa, kattoviemäröinnit eivät välttämättä toimi riittävän tehokkaasti. Siitä saattaa seurata kosteusongelmia.

Millä tavalla lumenpoisto katolta lisää turvallisuutta?
– Kulkuväylän tulee aina olla turvallinen siellä liikkujille. Sen vuoksi varsinkin kaupunkialueilla halutaan pudottaa lumet hallitusti jalkakäytävien ja muiden kulkuväylien varrella olevien kiinteistöjen katoilta.

Miten vaaratilanteet voidaan ennakoida?
– Lumitilannetta ja jääpuikkojen muodostumista räystäille tulee pitää silmällä niin, ettei vaaratilanteita pääse syntymään. Se on kiinteistön omistajan tai -hoitajan tehtävä. Vaihtoehtoisesti tehtävän voi ostaa palveluna.

Kuinka hyvin taloyhtiöt huolehtivat lumen pudottamisesta katoilta?
– Yhtenäistä linjaa ei ole. Toiset hoitavat asian todella hyvin ja toiset vähemmän hyvin, vaihtelua on paljon. Kattojen lumi- ja jäätilanteen seuraamisen pitäisi olla jokavuotinen käytäntö kaikille kiinteistönomistajille.

Onko työ erilaista erityyppisillä katoilla?
– Jotkut työmaat vaativat enemmän työvoimaa. Joillakin katoilla on työläyttä lisääviä rakenteita tai muuten haastetta. Joskus on vaikea saada lumi turvallisesti alas rakenteita rikkomatta. Tarkoitus on suojella kiinteistöä eikä rikkoa sitä. Siksi työmenetelmät vaihtelevat kattomateriaalinkin vuoksi.

Pelottaako kiivetä katolle?
– Tuo taitaa olla ammatinvalintakysymys. Ei se saa tässä työssä pelottaa.

Onko sattunut onnettomuuksia?
– Olen pudonnut katolta parikin kertaa, mutta en lunta pudottaessani. Onneksi ei ole käynyt pahemmin. Lumenpudotuksen yhteydessä en ole edes nähnyt yhtään onnettomuutta.

Mitä pitää ottaa huomioon, kun suunnitellaan lumenpudottamista?
– Työ ei saa aiheuttaa vaaratilanteita. Tarvitaan selkeästi merkityt ja riittävän isot varoalueet. Lippusiimatkaan eivät riitä, vaan jonkun pitää olla ohjaamassa kulkijat pois vaara-alueelta. Lumi pitää tuoda alas hallitusti. Myös työntekijöiden turvallisuudesta pitää huolehtia.

Miten työntekijöiden turvallisuus taataan?
– Lumenpudottajilla on asianmukaiset turvavaljaat. Lisäksi lumentyöntimet varmistetaan köydellä kiinni, etteivät ne putoa lumen mukana alas.

Mikä on korkein rakennus, jonka katolle olet kiivennyt?
– Ehkä nelikerroksinen kerrostalo on ollut korkein lumityömaa Jyväskylässä. Muissa töissä olen ollut korkeammallakin.

Onko paikkoja, jonne et suostu menemään?
– Varmasti on, mutta sellaista ei ole vielä tullut vastaan. En ole mikään hurjapää. Korkeuden lisäksi hurjuutta lisää katon kaltevuus.

Miltä maailma näyttää lumenpudottajan silmin?
– Oikein hienolta näyttää. Korkealta pääsee ihailemaan upeita maisemia. Tosin näin vanhemmalla iällä kiipeily ottaa välillä kunnon päälle.

Jaa artikkeli: