Liiallisesta ajattelustakin voi paastota

Viime vuosina paastoamisen käsite on laajentunut koskemaan ruoan lisäksi myös arkielämän valintoja ja niiden merkitystä ympäristölle.

Läntisissä kirkoissa laskiaistiistain jälkeisestä tuhkakeskiviikosta alkaa 40 päivää kestävä paastonaika, joka päättyy pääsiäislauantaihin. Kieltäytyminen ruoasta kokonaan tai tietyistä ruokalajeista on paaston vanhimpia muotoja.

Arki-iltapäivänä jyväskyläläisessä ostoskeskuksessa tehdyssä pikakyselyssä helsinkiläinen Ritva Finnbäck oli haastateltavista ainoa, jolla on omakohtaista kokemusta ruoasta paastoamisesta.

Ritva Finnbäck: ”Television katselusta voisi paastota. Sitä jää helposti kiinni joihinkin sarjoihin.”

– Olen paastonnut, mutta en mitään pitkiä aikoja. Neljänkin päivän paaston aikana huomaa, että tulee vähemmällä toimeen.

-Kristittynä olen tosin havainnut, että ei se paasto minusta paljoa pyhempää tee.

Viime vuosina paastoamisen käsite on laajentunut. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Ekopaasto-kampanja innostaa suomalaisia liittymään pääsiäispaastoon tavalla, joka osaltaan auttaa myös hillitsemään ilmastonmuutosta.

Mikko Kreivi voisi luopua hetkeksi puhelimesta ja ajatella lihansyönnin vähentämistä.

Mikko Kreivi: ”Voisin luopua hetkeksi puhelimesta ja ajatella lihansyönnin vähentämistä.”

– Ostan vähemmän valmiiksi pakattuja muovituotteita.

-Yritän kierrättää myös muovia parhaani mukaan, mutta taloyhtiössä se onnistuu vielä melko heikosti.

 

Kirsi Jääskeläisen taloudessa tavaroita käytetään niin pitkään kuin ne kestävät. Ostopäätöksissä painavat eniten laatu, ja ruoan suhteen suositaan lähituotantoa.

Energiaa säästyy pitämällä huonelämpötilat matalina ja käyttämällä omia puita lämmityksessä. Jääskeläisellä on myös hyviä kokemuksia toisenlaisesta paastosta, jonka oppii harjoittelemalla.

Kirsi Jääskeläinen: ”Puhelimia ei vaihdeta, ennen kuin ne ovat rikki tai käyttökelvottomia.”

– Sosiaalisesta mediasta, liiasta ajattelusta ja asioiden analysoinnistakin voi paastota.

-Välillä voi vain rauhoittua olemaan tässä hetkessä.

 

Pertti Jokelan auto kulkee edelleen fossiilisella polttoaineella, mutta koti lämpenee kotimaisella halolla. Matkustelusta Jokela ei ole aikonut vielä luopua, vaikka se olisi järkevää jo puhtaan säästönkin kannalta. Suuri elämänmuutos tapahtui 50–60 vuotta sitten, kun hän luopui tupakasta.

Pertti Jokela: ”Lämmitykseen ei käytetä muita kuin luonnontuotteita eli uusiutuvaa halkoa.”Alkoholi voisi olla seuraava mistä pitäisi luopua kokonaan

– Alkoholi voisi olla seuraava, mistä pitäisi luopua kokonaan.

-Olen jo 95-prosenttisesti päässyt siitä eroon, mutta tavoitteena on tietysti nolla promillea.

Nautintoaineiden lisäksi Jokela aikoo luopua hankinnoista, joita ei välttämättä tarvitse.

– Usein kaupassa tulee mieleen, että ostaisinko tuon. Sitten pohdin, että tarvitsenko minä sitä, ja jos tarvitsen, niin onko se siltikään välttämätön.

Jaa artikkeli: