Kukkakauppaa suvun perintönä

Marjatta Ryynäsen elämäntyö ja elämäntapa on pitää kukkakauppaa. Perheyrityksessä toimivat kaikki kolme lasta ja osa seuraavaakin sukupolvea.

Miksi sinusta tuli kukkakauppias?
Vanhempani myivät Jyväskylän torilla vihanneksia ja kukkia. Perustin oman torikojun, ja siitä toiminta lähti suvun perintönä. Aloitimme mieheni kanssa nykyisellä paikalla kukkatukkuliikkeen vuonna 1970, ja pian toiminta laajeni vähittäismyyntiin. Nykyisen yritysnimen rekisteröin 1983.

Mistä tilaatte kukat myyntiin?
Kukat tulevat pääosin Hollannista ja Hollannin kautta ympäri maailmaa. Neilikat esimerkiksi tulevat Kolumbiasta, ruusuja tulee pääosin Hollannista mutta myös Afrikasta ja jonkun verran Ecuadorista.

Onko kotimaisia kukka­toimittajia?
EU:n myötä kotimaisten kukkien kasvihuonetuotanto notkahti. Kysyntä on taas kasvanut ja kasvatus lisääntynyt. Joulun alla saamme kotimaisia joulutähtiä, tulppaaneita ja hyasintteja. Syksyisin krysanteemiruukkuja ja keväisin ruukkunarsisseja. Myös laadukkaita kotimaisia ruusuja on saatavilla. Kesäkukat ovat pääasiassa kotimaisia.

Onko työssäsi raskaita puolia?
Kukkakaupan yhteydessä toimii hautaustoimisto, ja kohtaan työssäni surevia omaisia. Ihmisen suru herkistää joka kerta. Nuoren ihmisen tai pienen vauvan kuolema koskettaa vielä enemmän.

Pidätkö lainkaan lomaa?
Tämä työ on minulle elämäntapa, enkä laske työtuntejani. Kauppa on avoinna joka päivä, vain joulu- ja juhannuspäivät pidämme suljettuna. Pidän lomaa silloin, kun tunnen tarvetta siihen. Ihminen tarvitsee välillä lepoa ja lomaakin.

Mitä kukkia kysytään eniten juuri nyt?
Eniten menee leikkokukista sidottuja kukkakimppuja. Tulppaaneja kysytään paljon. Ruusua ja neilikkaa myymme ympäri vuoden.

Liittyykö kukkien väriin tai lukumäärään yhä merkityksiä?
Kukkiin liittyvät säännöt ovat väistyneet. Ennen vanhaan kimpussa ei saanut olla vaikkapa paritonta määrää kukkia. Nykyisin valkoinen ei ole vain surun kukka, eikä keltainen hyljätyn väri.

Millainen on tyypillinen miesasiakas kukkakaupassa?
Miesasiakas on oikein mukava, mutta hän ei välttämättä tiedä, millaista kukkaa on etsimässä. Jututtamalla selvitämme käyttötarkoituksen. He luottavat aika paljon siihen, mitä ehdotamme. Aiemmin miehet ostivat nimenomaan ruusuja, mutta nykyisin heillekin sidotaan monenlaisia kimppuja.

Millaisia kukkia ostetaan naistenpäivänä?
Silloin on runsaasti miehiä kukkaostoksilla. Ruusuja kysytään ylivoimaisesti eniten.

Millainen on kaunis kukka­kimppu?
Kauneus on aina katsojan silmässä. Värien ja muotojen runsaudesta löytyy jokaiselle jotakin.

Onko kukkien sidonnassa trendejä?
Juuri nyt suositaan luonnon materiaaleja. Kimppuihin käytetään oksia myös värjättynä ja haetaan uudenlaista ilmettä. Teemme hyvin monen tyylisiä sidontoja.

Miten hautajaiskukat ovat muuttuneet?
Kukitetut seppeleet ovat jääneet oikeastaan kokonaan pois. Nykyisin käytetään hautavihkoja ja -kimppuja. Hautajaisvieraat saattavat myös laskea vain yhden muistokukkasen.

Mikä on suosikkikukkasi?
Se vaihtelee mielen ja ajan mukaan, ja pidän kaikista väreistä. Uutuudet ovat yleensä suosikkeja. Omassa morsiuskimpussani oli aikoinaan tummanpunaisia ruusuja.

Miltä kukkakauppa-alan tulevaisuus näyttää?
Tällä alalla saa leivän pöytään, jos seuraa aikaansa ja jaksaa sitkeästi yrittää, mutta näinhän se on kaikilla kaupan aloilla.

Onko jotain erityistä tiedossa?
Eiköhän tässä mennä eteenpäin tutulla tavalla. Ensi vuonna liike on toiminut tällä paikalla 50 vuotta. Sitä aiomme juhlistaa jollakin tavalla.

Jaa artikkeli: