Koronaepidemia on vaikuttanut ihmisiin ympäri maailmaa. Jyväskylän seurakunnan lähetystyöntekijät kertovat kokemuksistaan omissa kohdemaissaan.
Hannele Tulkki-Williams, Senegal
Koronaepidemia lähti nousuun Senegalissa maaliskuussa, jolloin Senegalin valtio päätti nopealla aikataululla sulkea maan rajat. Lisäksi maakuntien rajat sekä koulut suljettiin epidemian leviämisen hillitsemiseksi. Tiimimme teki joidenkin kuukausien ajan töitä Suomesta käsin.
Vaikka rajoitukset huolestuttivat työn jatkumista, opimme nopeasti, että kulloiseenkin tilanteeseen löytyy usein uusia ratkaisuja. Jumalanpalvelukset siirtyivät nettiin, ihmisiä alettiin tavoittaa uusin keinoin kokoontumisrajoitusten aikana ja kumppanimme niin Senegalissa, Mauritaniassa kuin Ranskassa kamppailivat koronaa vastaan hygieniatarvikkeita jakamalla ja tiedonjakoa tekemällä.
Senegalin luterilainen kirkko teki radiolähetyksiä, joissa paikalliset asiantuntijat ja uskonnolliset johtajat jakoivat tietoa koronasta. Koronakriisi onkin osaltaan näyttänyt, kuinka vahvasti Senegalissa tehdään yhteistyötä yli uskontorajojen.
Nyt tilanne Senegalissa on parantunut huomattavasti ja rajoituksia on viime aikoina purettu ja työ on päässyt jatkumaan pitkälti entiseen malliin. Tässä vaiheessa on kuitenkin erityisen tärkeää, että ihmiset muistavat noudattaa ohjeita, ja kumppanimme jatkavat aktiivisesti koronasta tiedottamista.”
Marja Alastalo, Botswana
Kukapa olisi osannut arvata vuoden 2020 alettua, millaiseksi tämä vuosi sitten muodostuikaan. Minullakin oli monenlaista reissua ja tapaamista suunnitteilla, mutta kun maaliskuun puoliväli tuli, menivät kaikki suunnitelmat uusiksi. Lockdown, matkustusrajoitukset, luvan anominen maan sisällä kulkemiseen, käsien pesu, pakolliset maskit kaikkialla paitsi kotona, ja nimien ja puhelinnumeroiden kirjaaminen ylös liikkeisiin ja toimistoihin mentäessä, on muuttunut normiksi. Botswanan rajat ovat olleet kiinni huhtikuun alusta. Aika lailla haastavaa on ollut tottua tähän kaikkeen, mutta se tieto, että olemme samassa veneessä ympäri maailmaa, on helpottanut.
Botswana pystyi pitkään hidastamaan viruksen leviämistä, mutta viimeisten kuukausien aikana on ollut selvää nousua. Menehtyneitä on toistaiseksi ollut vain muutamia kymmeniä ja toivotaan, että luvut eivät tuosta kovasti nouse.
Toiset ihmiset ovat hyvin varovaisia ja pitävät huolta ohjeistuksien noudattamisesta, toiset ottavat tilanteen rennommin. Aina sitten kun kuulee jonkun sairastuneen, se tuntuu hätkähdyttävän. Tosiasia kuitenkin on, että Botswanan heikko terveydenhuoltojärjestelmä ei tulisi kestämään viruksen hallitsematonta leviämistä. Siksi rajoitustoimenpiteet ovat rankat.
Botswana saa tuloja turismista, joka on kärsinyt matkustusrajoituksista kovasti. Yrittäjät hakevat nyt tilanteeseen jonkinlaista paikkausta tarjoamalla maassa asuville majoitus- ja safaripalveluita hieman edullisempaan hintaan. Tästä monet ovat olleet hyvin iloisia.
Hanna Londo, Tansania
Tansaniassa ensimmäinen koronatapaus ilmeni maaliskuun puolivälissä, jolloin koulut suljettiin ja yhteiskunnan toiminnot hiljenivät. Minut evakuoitiin Suomeen lasteni kanssa maaliskuun lopulla, mieheni jäi Tansaniaan.
Seurakunnan toiminnat hiljenivät. Koronatilanne kuitenkin meni Tansaniassa ohitse ihmeellisen nopeasti. Kesäkuun aikana yhteiskunta palautui jo lähes normaaliksi.
Pääsimme palaamaan vihdoin syyskuun lopulla Tansaniaan. Olimme omaehtoisessa kotikaranteenissa yhdeksän päivää matkan jälkeen. Sitten lapset pääsivät palaamaan kouluun, ja riemu oli suuri, kun he saivat jälleen tavata kavereita.
Tansaniassa koronatilanne on ollut ihmeen rauhallinen. Elämä täällä on lähes normaalia, mutta käsienpesupaikkoja näkee joka puolella, kauppojen ja liikkeiden ulkopuolella. Myös esimerkiksi pankeissa ja muissa julkisissa tiloissa on merkitty turvavälejä penkkien istuinriveihin. Muuten yhteiskunta pyörii lähes entisellään. Toisaalta täällä ei tehdä aktiivisesti testejä, kuten monissa muissa maissa eikä maskeja näy katukuvassa.
Suomen Lähetysseura lomautti kaikki työntekijänsä tänä syksynä yhden kuukauden ajaksi. Minun työlupani Tansaniassa on vanhentunut ja uutta on haettu, mutta prosessi on vielä kesken. Odottelemme nyt, että työlupa-asia etenisi nopeasti ja pääsisin palaamaan pitkästä aikaa työhöni. Siinä mielessä lomautus tuli hyvään aikaan, kun joka tapauksessa odotan työlupaa.
Työparini pastori Nnko tapaa naisia, mutta toiminta on edelleen hiljaista. Kohokohtana mainittakoon, että saimme iloita tukemamme tytön ala-asteen päättymistä hyvin arvosanoin. Marras–joulukuussa on tarkoitus tavata koko naisryhmän kanssa.
Johanna ja Jüri Perendi, Japani
Japanissa korona alkoi vaikuttaa moneen asiaan keväällä. Lapsemme päiväkoti suljettiin reiluksi kuukaudeksi. Koululaiset jäivät kotiin suorittamaan läksypinoja. Viitisen prosenttia kouluista tarjosi myös nettiopetusta.
Seurakuntien toimintoja keskeytettiin. Moni oli huolissaan. Jos joku saisi tartunnan seurakunnan tilaisuudessa, seurakunta saisi häpeää ja huonoa mainetta.
Okayamassa, jossa työskentelemme, tartuntoja oli aluksi vähän. Seurakuntamme siirtyi lyhyisiin Facebook-livejumalanpalveluksiin. Muutama seurakuntalainen kävi uskollisesti paikan päällä.
Kesän jälkeen toimintaa ryhdyttiin avaamaan. Seurakunta istuu sunnuntaisin kirkossa harvassa ja maskit kasvoilla. Nettilähetyksiä jatketaan. Niin lasten kuin aikuistenkin englannin ryhmät sekä äitilapsikerho ovat kokoontuneet tavallisesti. Johanna on opettanut Koben Raamattukoulussa netin kautta.
Korona on vaikuttanut omaan arkeemme melko vähän. Toukokuusta saakka lapset ovat käyneet päiväkodissa ja olemme voineet tavata ystäviä. Maskien käyttö on ollut itsestään selvää koko ajan. Kauppaan ei yksinkertaisesti kehtaa mennä ilman. Ympäristön paine lienee hillinnyt tartuntojen määrää.
Viimeisen kuukauden sisällä koronatartuntoja on kuitenkin tullut Okayaman läänissä paljon lisää. Kun aluksi läänin 1,9 miljoonasta asukkaasta löydettiin vain 230 tartuntatapausta, nyt niitä on yhteensä 543. Monien sääntöjen maa on sopeutunut uusiin rajoituksiin.
Jaa artikkeli: