Anne Frank – Historiaa nykypäivälle -näyttely käsittelee myös tämän päivän ennakkoluuloja ja syrjintää. Yli sadassa maassa kiertäneen näyttelyn tilasi Jyväskylään Schildtin lukion uskonnon ja psykologian opettaja Silja-Maija Judin.
Silja-Maija Judin, kuka oli Anne Frank?
Anne Frank oli yksi juutalaisvainojen tunnetuimmista uhreista. Hän eli perheensä kanssa Amsterdamissa piilossa noin kaksi vuotta. Hänen päiväkirjansa tuolta ajalta on julkaistu monilla eri kielillä ja siitä on tehty myös useita elokuvia ja näytelmiä.
Mitä hänelle tapahtui?
Perheen piilopaikka paljastui ja Anne joutui keskitysleirille, jossa hän kuoli 15-vuotiaana keväällä 1945. Koko perheestä vain Annen isä selvisi hengissä.
Mitä tarkoittaa holokausti?
Sillä tarkoitetaan Saksan kansallissosialistien eli natsien toteuttamaa juutalaisten järjestelmällistä joukkomurhaa toisen maailmansodan aikana.
Mitä näyttelyssä on esillä?
Siinä voi tutustua Anne Frankin tarinaan ja siihen liittyviin toisen maailmansodan tapahtumiin. Näyttelyn ytimen muodostavat lainaukset Annen päiväkirjasta ja valokuvat hänen perheestään. Näyttelyssä seurataan myös muiden henkilöiden kokemuksia syrjinnästä ja vainosta aina nykypäivään asti.
Mikä Anne Frankin tarinassa koskettaa?
Anne aloitti päiväkirjansa kirjoittamisen 13-vuotiaana. Hän käsittelee siinä nuoren tytön tunteita ja tulevaisuuden haaveita. Anne Frank oli yksi miljoonista uhreista, mutta hänen päiväkirjansa kautta uhrit eivät ole vain nimetön joukko, hänen oma äänensä pääsee esille.
Miksi halusit tilata näyttelyn kouluun?
Olen huolestunut siitä, että antisemitismi eli juutalaisvastaisuus on lisääntynyt. Tutkimuksen mukaan jopa kolmannes eurooppalaisista tietää holokaustista hyvin vähän tai ei mitään. Antisemitismi on tavallaan kuumemittari, joka kertoo, että olemme menossa huonoon suuntaan. Holokaustin käsittely kuuluu myös lukion opetussuunnitelmaan.
Kuinka opiskelijat voivat osallistua näyttelyprojektiin?
Schildtin lukion 15 vapaaehtoista opiskelijaa koulutetaan vertaisoppaiksi. He suunnittelevat itse opastuksen ja opastavat sitten näyttelyn kävijöitä. Ja tietenkin kaikki voivat tutustua näyttelyyn joko yksin tai ryhmässä.
Mikä itseäsi puhuttelee tässä näyttelyssä?
Anne Frankin tarina liikuttaa. Ja myös se, miten paljon elämäämme vaikuttaa, millaisena aikana elämme. Olen kiitollinen siitä, että olen saanut elää rauhassa ja turvassa.
Mitkä ovat mielestäsi tämän ajan tärkeimpiä ihmisoikeuskysymyksiä?
Ihmiskauppa on valtava bisnes maailmalla ja sitä on myös Suomessa, vaikka emme sitä aina tunnistakaan. Myös ihmisoikeuksien kyseenalaistaminen huolestuttaa. Ne eivät ole ylellisyyttä ja vain harvojen oikeus, ne kuuluvat kaikille. Syrjinnän ja vihapuheen lisääntyminen raaistaa ihmisten välistä vuorovaikutusta. Siinä annetaan pirulle pikkusormi ja kohta se vie koko käden.
Mitä voimme oppia historiasta näyttelyn valossa?
Samoja virheitä ei saa toistaa. Ääriliikkeitä ei pitäisi päästää valtaan, sillä ne voivat vääristää koko yhteiskunnan.
Millaisia ajatuksia toivot näyttelyn herättävän katsojassa?
Ei ole vain pahan tekijöitä ja uhreja, on myös sivustakatsojia ja hiljaisia hyväksyjiä. Ongelma ei ole vain pahojen ihmisten pahuus, vaan hyvien ihmisten hiljaisuus. Onneksi on myös auttajia ja vastarinnan tekijöitä. Toivon, että näyttely herättää halun puuttua kaikkeen syrjintään.
Kaikille avoin Anne Frank – Historiaa nykypäivälle -näyttely on esillä 6.–17.5. Schildtin lukiossa os. Viitaniementie 1 B, 2.krs. Tarkemmat aukioloajat osoitteessa peda.net/jao/schildtin_lukioJaa artikkeli: