Ettei kukaan jäisi yksin

Digitaalinen perhekeskus Familyroom kokoaa seitsemän Jyväskylän seudulla toimivan seurakunnan perhetyön yhteen osoitteeseen. Tavoitteena on tarjota käyttäjälle nopea ikkuna toimintaan ja tukimuotoihin.

– Vauvakerhot, perhekerhot, muskarit, päiväkerhot, perheasiainneuvottelukeskusten tuki pariskunnille, parisuhdeviikonloput ja -leirit, listaa Jyväskylän seurakunnan lapsi- ja perhetyön työalasihteeri Ritva Parkkali kristillisen perhetyön muotoja.

Luettelo pitenee entisestään, kun mukaan otetaan kummeille ja isovanhemmille suunnattu toiminta. Kristillisen perhetyön muodot kattavat ydinperheen lisäksi myös laajennetun perheen.

– Perhetyöllä halutaan tukea kaikkia perheitä, lapsia, isiä, äitejä, kummeja ja isovanhempia. Ja kaikenlaiset perheet, millaisia ne kenelläkin ovat, ovat tervetulleita mukaan, Parkkali summaa.

Lokakuun alusta lähtien kristillisen perhetyön tapahtumat ja yhteys­tiedot löytyvät aiempaa helpommin.

Lokakuun alusta lähtien kristillisen perhetyön tapahtumat ja yhteys­tiedot löytyvät aiempaa helpommin, kun seitsemän Jyväskylän seudulla toimivaa seurakuntaa julkaisi uuden digitaalisen perhekeskuksen osoitteessa familyroom.fi. Yhteistyössä on mukana myös Jyväskylän kaupunki.

– Koko projekti lähti liikkeelle siitä, että halusimme perhetyön viestintään asiakaslähtöisyyttä. Kaikilla meillä tekijöillä on ollut sellaisia kokemuksia, ettemme ole löytäneet vinkkejä, apua tai tukea silloin kun niitä olisi tarvittu, kertoo Familyroomin koordinaattori Nina Maarit Partanen.

– Seurakunnilla on valtavasti laadukasta toimintaa, mutta tämän päivän nuoret eivät välttämättä lue tapahtumailmoituksia lehdistä tai tule nettisivuillemme. Familyroomin tavoite on jalkautua nuorten ja perheiden arkeen, Parkkali täydentää.

Mobiililaitteille suunnitellun Familyroomin avainsana on saavutettavuus.

Visuaalisesti näyttävän, helppokäyttöisen, mobiililaitteille suunnitellun Familyroomin avainsana onkin saavutettavuus. Palvelu ei tuo mukanaan varsinaisesti uutta toimintaa tai yhteistyömuotoja seurakuntien työhön, mutta osaltaan se vahvistaa yhdessä tekemisen kulttuuria.

– Asian voi muotoilla niin, että teemme yhdessä yhteistä työtä. Jyväskylän seudun lapset, nuoret ja perheet ovat meidän kaikkien kohderyhmiä, ja heille haluamme yhdessä luoda ja tarjota matalan kynnyksen palveluita, Parkkali sanoo.

Jyväskylän kaupunki on ollut hankkeessa mukana alusta asti. Familyroomin sisällöt yhdistetään kaupungin oman, perheille suunnatun tietopalvelun Perhekompassin kanssa, ja tekninen alusta on yhteinen. Familyroomin rahoitus tulee valtakunnallisen Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE) Keski-Suomen hankerahoituksesta. Seurakuntien ja kaupungin yhteishanke on herättänyt mielenkiintoa eri puolilla Suomea, aina sosiaali- ja terveysministeriötä myöten.

Missiomme on, ettei yksikään perhe jää yksin.

– Missiomme on, ettei yksikään perhe jää yksin, varsinkaan ongelmatilanteissa. Tämä ei koske vain Jyväskylää, vaan tästä voisi hyötyä koko Suomi. Hankehakemusta tehdessä olemme laatineet tarkat määritelmät ja mallinnukset, joten tästä on seuraavan paikallisen toteuttajaporukan huomattavasti helpompi lähteä liikkeelle, Parkkali kannustaa.

Vaikka hanke on vaatinut myös lukuisia vapaaehtoistyötunteja, Partasesta seurakuntien perhetyötä on hyvä markkinoida. Oma tausta on liike-elämässä, mutta kristillinen perhetyö on tullut tutuksi äidin näkökulmasta.

– Henkilökohtaisesti minua ovat koskettaneet paljon esimerkiksi ne tutut hengelliset lastenlaulut, joita kerhoissa ja muskareissa on laulettu. Ne voivat tuoda rohkaisua ja turvaa aina aikuisuuteen saakka. Tällaisen kristillisen perinteen mahdollistaminen myös omille lapsille on tuntunut todella tärkeältä.

- Kristillinen digitaalinen perhekeskus osoitteessa familyroom.fi

- Välittää Jyväskylän seudun lapsiperheille suunnattuja palveluita ja tukea.

- Hankkeessa mukana olevat seurakunnat: Jyväskylän seurakunta, Jyväskylän helluntaiseurakunta, Jyväskylän Vapaaseurakunta, Jyväskylän ortodoksinen seurakunta, Jyväskylän adventtiseurakunta, Pyhän Olavin seurakunta, Muuramen seurakunta.
Jaa artikkeli: