Ahdistaako vuosien varrella kotiin kerääntynyt tavaramäärä? Eivätkö omat voimat riitä kodin kaaoksen selättämiseen? Ei hätää – ammattijärjestäjä auttaa luopumaan kaikesta turhasta.
Jyväskylän seurakunnan kanttori Pekka Björninen pitää asiat järjestyksessä. Työhuoneeseen oli kuitenkin päässyt keräytymään kasoja lattialle, ja nuotitkin olivat hakusassa.
– Tiesin, että nuotit ovat jossain, mutta otin mieluummin uudet kopiot kuin lähdin etsimään nuottisivuja. Järjestin nuotit kymmeneen mappiin ja laitoin niistä lisäksi tiedot exel-taulukkoon. Se helpotti elämääni.
Elämän helpottuminen tulee turhan tavaran karsimisen sivutuotteena. Etsimistalkoita ei tarvita, kun tietää, että kaikilla tavaroilla on paikkansa ja kaikki tavarat ovat paikallaan.
Samalla Björnisten kodista lähti kirjoja kierrätykseen ja vaatteita kirpputorille.
Halu auttaa tavarakaaoksen uhreja
Työhuoneen siivoaminen innosti Björnistä osallistumaan kolmen viikonlopun mittaiseen ammattijärjestäjäkoulutukseen. Hän kaavailee, että saisi tavarakaaoksen kanssa taistelevien ihmisten auttamisesta eläkevuosien harrastuksen.
– Ammattijärjestäjät menevät asiakkaan kotiin asiakkaan ehdoilla. Ei aleta siivota eikä moittia huushollin epäjärjestystä. Ammattijärjestäjä ei ole siivoaja vaan elämänhallinnan valmentaja.
Jos kodin tavarapaljous näyttää niin isolta vuorelta, että sen kimppuun käyminen masentaa, kannattaa lähteä liikkeelle pienin askelin.
– Aloita siivoamalla yksi pöytä. Sitten huomaat, että kodissa on yksi siisti tila.
Siisti pöytä alkaa kutsua ympärilleen lisää siistejä alueita.
– Toinen neuvo on laittaa tavarat neljään eri pinoon: pois heitettävät, ne joiden kanssa vielä harkitaan, kierrätykseen vietävät ja säilytettävät. Tavaramäärä hahmottuu paremmin, kun ihminen näkee ne kasat.
Suosittu Konmari-menetelmä on Björnisen mielestä liian pelkistetty. Kodin pitää kuitenkin olla kodin näköinen.
– Ja pitää olla armollinen itselleen. Tämäkin on vain yksi osa-alue elämässä.
Ammattijärjestäjä osaa kuunnella
Satu Kiviniemi on tehnyt yksittäisiä keikkoja ammattijärjestäjänä kuuden vuoden ajan. Opettajana työskentelevä Kiviniemi halusi tehdä oman työnsä ohessa jotakin toisten ihmisten hyväksi, eikä hoivatyö tuntunut siltä omimmalta jutulta.
– Koen, että ammattijärjestäjänä omista taidoistani ja ominaisuuksistani on parhaiten hyötyä ja iloa toisille.
Tärkein taito ammattijärjestäjänä on Kiviniemen mukaan kyky kuunnella.
– Asiakas on tässä työssä keskiössä. Pitää osata kuunnella, mitä asiakas sanoo ja ymmärtää häntä.
Tavarakaaoksen taustalla monia ongelmia
Kiviniemi on ehtinyt vuosien varrella tehdä monenlaisia asiakaskäyntejä. Ongelman laajuudet vaihtelevat jonkin yksittäisen asian pohtimisesta koko elämäntilanteen järjestämiseen. Myös ongelmat tilanteen taustalla ovat moninaiset.
– Taustalla voi olla sairastuminen tai läheisen ihmisen kuolema, mikä on saanut omat voimavarat uupumaan, Kiviniemi sanoo.
Asiakas miettii, miksi tähän on tultu
Lähes aina tilanne on se, että ihmisille on kertynyt liikaa tavaraa.
– En ole vielä tehnyt yhtään sellaista keikkaa, jossa ei olisi ollut tarvetta tavaran karsimiselle.
Ammattijärjestäjän tehtävänä on ohjata ajattelua, esittää kysymyksiä ja pohtia suhdetta tavaraan yhdessä asiakkaan kanssa.
– Minä en tee päätöksiä asiakkaan puolesta, enkä valitse tavaroita kirpputorille. Kaikki tapahtuu asiakkaan omasta tahdosta. Minun tehtäväni on auttaa asiakasta ymmärtämään, miksi tähän on tultu.
Ajattele ennen kuin ostat
Sodanjälkeiselle sukupolvelle tavaran hankkiminen oli osoitus vaurastumisesta. Nyt elämme Kiviniemen mukaan murroksessa, jossa suhde tavaraan on muuttumassa. Tavaramäärä ei tuo enää tyytyväisyyttä ja onnellisuutta. Kuluttamisen sijaan osaamme paremmin arvostaa kestävämpiä ja pysyvämpiä arvoja.
Kiviniemen mielestä suhdetta tavaraan pitäisi pohtia joka kerta, kun on ostamassa jotakin uutta.
– Jo kaupassa kannattaa miettiä, missä on juuri tämän esineen paikka kotona ja mitä tälle esineelle tapahtuu, kun luovun siitä. Ajattelu muuttaa suhdetta tavaraan ja vähitellen alkaa huomata, että siitä voi tulla myös taakka, Kiviniemi vinkkaa.
Jaa artikkeli: