Dramaattiset naiset Raamatussa

Laulajasiskokset Monica ja Ami Aspelund nostavat kirkkokonsertissaan esiin vuosituhansien takaiset tapahtumat, jotka vaikuttavat politiikkaan ja uskontojen välisiin suhteisiin vielä nytkin.

Monica ja Ami Aspelund ovat aloittaneet musiikkialalla nuorina. Ikäeroa heillä on seitsemän vuotta.

– Emme olleet samanaikaisesti leikki- ja riitelyiässä, kun lähdin niin aikaisin pois kotoa. Ami taisi olla silloin kymmenvuotias, Monica Aspelund muistelee.

Kilpailua heidän välillään ei ole ollut, vaan laulajat ovat tukeneet toisiaan.

– Kenelläkään ei ole monopolia Jumalan antamille lahjoille, Monica Aspelund sanoo.

Molemmat naiset ovat edustaneet Suomea Euroviisuissa. Monican kilpailukappale oli Lontoossa vuonna 1977 laulettu Lapponia, Ami lauloi Fantasian Münchenissä vuonna 1983.

– Kilpailuissa on kasvanut artistina, ne ovat tuoneet ahaa-elämyksiä. Tekemällä on pitänyt oppia.

Siskokset uskovat, että euroviisut ovat merkinneet paljon myös suomalaiselle yleisölle, koska ihmiset vielä muistavat heidän kappaleensa.

Musiikillista yhteistyötä siskokset ovat tehneet viimeisen 30 vuoden ajan. Tuorein yhteishanke on suunnitteilla oleva Raamattuun pohjaava Saaran tyttäret -esitys ruotsinkielisenä tv-tuotantona.

Missio Helsingin satoa

Kristinusko on ollut perussointu siskosten elämässä lapsuudesta lähtien. Äiti lauloi kirkkokuorossa ja oli perheen hengellinen kasvattaja. Hän vei lapset pyhäkouluun ja kirkkoon.

– Äiti kertoi, että Jeesus on meidän asianajaja, Monica Aspelund sanoo.

Kristinusko alkoi nousta enemmän esiin Monica Aspelundin asuessa USA:ssa, jossa kristinusko oli luonnollinen osa elämää. Helsinki Missio vuonna 1987 oli merkittävä käännekohta. Evankelista Billy Grahamin puheet vaikuttivat kolmen sukupolven elämään: sisarusten, heidän äitinsä sekä Monican pojan.

– Olemme Missio Helsingin satoa. Kristinusko tuli henkilökohtaisemmaksi, sanoo Ami Aspelund.

– Olen jatkanut Raamatun tutkimista. Olen opiskellut Uppsalassa Vanhan testamentin kirjoja sekä heprean alkeita, Monica Aspelund kertoo.

– On kunnia-asia olla sisaruksia myös kristinuskossa, hän jatkaa.

Kolmen sukupolven naisten elämää konsertissa

Taulumäen kirkossa kuultavaan Saaran tyttäret -esitykseen Monica ja Ami Aspelund ovat poimineet Raamatusta kolmen sukupolven naisia – ei äitejä ja tyttäriä vaan anoppeja ja miniöitä. Saaran tyttäret on sekä konsertti että kertomus siitä, miten Israelin kansa syntyi kahdestatoista heimosta. Naiset ovat Saara, Haagar, Rebekka, Lea ja Raakel, ja sama kaipaus, nöyryytys, tuska ja onni yhdistivät heitä.

Saara synnytti Isak-pojan vanhoilla päivillään, hänen miniänsä Rebekka sai keskenään taistelevat kaksoset Eesaun ja Jakobin, ja Jakobin vaimot Lea ja Rakel olivat siskoksia ja joutuivat kilpailemaan samasta miehestä.

– Naisen arvo mitattiin sillä, miten monta poikaa he synnyttivät, Monica Aspelund huomauttaa.

Yhteys Raamatusta tähän päivään lähtee Aabrahamista, jolla oli kaksi poikaa. Avioliitosta Saaran kanssa saatu Isak on juutalaisten esi-isä, Haagarin kanssa saatu Ismael taas arabikansojen.

 

Saaran tyttäret -konsertti Taulumäen kirkossa lauantaina 1.4. klo 18. Monica ja Ami Aspelund laulu, Jasse Varpama säestys. Konsertti on osa Sana elämään -iltaa, jossa kirjailija Juha Vähäsarja puhuu lohdutuksen Jumalasta. Vapaa pääsy.

 

Jaa artikkeli: